Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kriget mot piraterna

Publicerad: 30 December 2015, 06:00
Uppdaterad: 28 December 2015, 20:50

NYÅRSKRÖNIKA DEL 14 AV 15. Kriget mot piraterna nådde Stockholms tingsrätt – och skapade debatt. Piratfrågan var hetare än på länge under 2015.


Ämnen i artikeln:

The Pirate Bay

Den har kallats för en ”ödesrättegång” om internets framtid. Processen där Bredbandsbolaget stämdes av en rad film och musikjättar blev i slutet av 2014 startskottet för en förnyad debatt om de nya piratstreamingsajterna.

Målet: att i ett pilotfall tvinga Bredbandsbolaget att blockera Swefilmer och The Pirate Bay.

På ena sidan stod de som såg långtgående konsekvenser för det öppna internet om operatörer ska tvingas blockera vissa sajter. På andra sidan stod medierna och näringslivet – som hävdar rätten att blockera sajter som sprider illegalt innehåll och pekade på att så har skett i många europeiska länder.

Dagens Media kunde i mars avslöja att Piratpartiet, som är för fri fildelning, hostade upp 150 000 kronor för att som enda politiska parti köpa in bland gräddan av mediebranschen på MEG i Göteborg.

– Jag har svårt att förstå att man har dem som partner när hela mediebranschen ifrågasätter deras ståndpunkt, dundrade Björn Rosengren, ordförande för Film- och tv-producenterna.

Med på MEG var även Pirate Bay-grundaren Peter Sunde, som nyligen avtjänat sitt fängelsestraff.

I Almedalen gjorde mediejätten MTG ett försök att lyfta frågan till de minglande politikernas nivå.

– Det går inte att tävla med de olagliga tjänsterna, sade Per Strömbäck, talesperson för Film- och tv-branschens samarbetskommitté.

Sveriges Annonsörer siktade in sig på pengarna, och listade i september tio sajter som annonsörerna ska hålla sig borta ifrån. Även mediebyråjätten Group M lanserade under hösten ett initiativ i syfte att strypa penningflödet till piratsajter.

I grunden ter sig fulstreamingsajterna som ett olösligt problem. Vissa konsumenter äskar dem, och fattar inte att innehållet är illegalt. Lagstiftningen är oklar. Stänger man en sajt dyker den snart upp på en ny domän.

I slutet av november stod det klart att öppenhetsförespråkarna vann rond ett i rätten, då tingsrätten gick på Bredbandsbolagets linje och ratade blockeringskraven. I närtid är tv-bolagen utelämnade till att skapa ännu bättre egna tjänster för att locka streamingkonsumenterna. Bonnier presenterar under 2016 sin nya jättetjänst som ska samla koncernens rörliga innehåll. Lycka till! Det kan behövas, då kriget förs mot piratsajter och globala aktörer som Netflix samtidigt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

The Pirate Bay

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.