Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kraftig kritik mot Lambertz presskonferens – SVT och Expressen sände live

Publicerad: 24 mars 2021, 07:18

Göran Lambertz höll presskonferens efter att ha friats från misstankarna om våldtäkt.

Foto: SVT

Bland annat SVT och Expressen valde att direktsända Göran Lambertz presskonferens igår, som han höll efter att ha friats från misstankarna om våldtäkt. Det har väckt starka känslor i sociala medier och hos krönikörer.


Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

”Direktsändningen av Lambertz presskonferens var ett etiskt haveri”, och ”Lambertz har släppts ur häktet & belönas med livesänd presskonferens i fin-tv där han får tokhåna kvinnan som anmält honom för våldtäkt” är några av Twitter-kommentarerna till att SVT valde att direktsända presskonferensen. 

Irena Pozar skriver i Expressen att kvinnan ”förgörs live”. Även hon är kritisk till att SVT, men även Expressen, valde att direktsända från presskonferensen. Under presskonferensen ska Göran Lambertz bland annat ha nämnt målsäganden vid namn.

”Sedan den dag Lambertz advokat meddelade att ‘toppjuristen’ minsann ville bli namngiven så har hela Mediesverige dansat efter hans pipa. Som genom ett trollslag blev den våldtagna kvinnans vittnesmål sekundärt”, skriver Irena Pozar.

LÄS ÄVEN: Därför namnger Aftonbladet ”toppjuristen”

Irena Pozar drar parelleller till Metoo och vittnesmålen som då kom fram, men hon ger även en känga till svenska medier kring hur de har hanterat fallet Göran Lambertz:

”Jag trodde på det pressetiska systemet, jag trodde på en utsatt kvinnas rätt till integritet, jag trodde på att det är värt att anmäla. Men är det verkligen så? Svenska medier har den senaste veckan visat att det går bra att slänga den tron käpprätt åt helvete. Fuck you, metoo.”

Både SVT och Expressen har nu nedklippta versioner av presskonferensen på sina respektive sajter. 

Enligt Leif GW Perssson, kriminologiprofessor, handlade presskonferensen om att ta heder och ära från målsäganden.

– Det var en ganska omfattande historia och han la ut texten om målsägande. Han talade om vem hon var. Han tog helt enkelt heder och ära av henne, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Göran Lambertz ska under presskonferensen kallat målsäganden lögnerska och bedragerska. Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, är ångerfull över att det gick ut i sändningen.

– Så här i efterhand så tycker jag inte att utsagorna var acceptabla i direktsändning. Det är beklagligt att det skedde, säger hon till P1 Morgon.

LÄS ÄVEN: SVT ångerfulla efter direktsända presskonferensen

Dagens Media har sökt SVT, samt Expressens chefredaktör Klas Granström.

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev