Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Korrarnas vittnesmål från Beirut

Publicerad: 5 augusti 2020, 07:01

Stina Blomgren, SVT:s korre i Libanon, fick sina fönster utblåsta av gårdagens explosion i Beirut.

Foto: SVT

Många av utrikeskorrespondenterna på plats i Beirut, Libanon, har bevakat krig och konflikter i många år. Men vittnesmålen från gårdagens explosion är dramatiska.

Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I går inträffade två mycket kraftiga explosioner i Beirut i Libanon. Enligt de senaste siffrorna är ett åttiotal döda och tusentals skadade. Smällen ska, enligt uppgifter, ha hörts hela vägen till Cypern och förödelsen i Beirut är stor.

Efter explosionen har flera journalister vittnat om sina upplevelser.

SVT:s korrespondent Stina Blomgren befann sig i sitt hem i Beirut tillsammans med sin familj när hon hörde den första smällen.

– Jag såg ett stort grått rökmoln stiga upp mot himlen en bit härifrån och jag skrek då åt min familj att vi måste bort från fönstren. Sedan kom ännu en explosion och därefter en tryckvåg som blåste ut våra fönster. Det flög runt glassplitter men vi klarade oss, berättar hon i gårdagens Aktuellt.

Även Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé, som är på plats i Beirut, beskriver dramatiska scener.

– Smällen hördes över hela Libanon. Jag hörde explosionen som om den skedde alldeles i närheten av där jag befann mig, säger han till den egna tidningen.

CNN:s Ben Weseman rapporterade först från Beirut över telefon, då det dröjde en stund efter explosionen innan han fick kontakt med mediehusets kameraman Richard Harlow. Weseman vittnar om att smällen inte liknar något han tidigare varit med om.

– Och då har jag upplevt krig och inbördeskrig, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev