Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Köpta format självklara vinnare"

Publicerad: 17 augusti 2011, 05:28
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Originalidéerna har ingen chans mot de köpta formaten. Det menar Fredrik Wikingsson, som är kritisk till tv-priset Kristallen.


Ämnen i artikeln:

KristallenFilip Fredrik

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är nominerade både i kategorin Årets underhållning för "Nittileaks" och Årets dokusåpa för "Lite sällskap".

Men någon vinst blir det inte när programledaren Adam Alsing delar ut priset den 1 september. Det menar Fredrik Wikingsson, som är kritisk till att originalidéer inte har en egen kategori. Det skriver Aftonbladet.

– Det är så sjukt mycket sådant som kommer från fabriken i Holland. Jag tycker det är kul att vara nominerad med egna idéer och det är jag stolt över, säger Fredrik Wikingsson till Aftonbladet.

Han säger också att det redan finns självklara vinnare i de kategorier som hans program är nominerade i.

– Jag tror att ”Så mycket bättre” och ”Mästarnas mästare” tar hem priserna. Båda är format från Holland och är därmed testade innan, säger han.

Svante Stockselius, ordförande i Kristallen, anser dock att konkurrensen mellan köpta format och originalidéer är sund.

– Det är bra som det är. Svenska originalidéer belönas, och de belönas med nomineringar i alla kategorier. ”Så mycket bättre” är inte testat i Sverige, det är testat utomlands. Det är upplägget och utförandet som bedöms och inte formatet i sig, säger han till Aftonbladet.

Kristallens prismodell brukar väcka kritik från branschen i princip varje år. Detta på grund av SVT:s totala dominans.

Läs mer om nomineringarna i Kristallen här.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

KristallenFilip Fredrik

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News