Konkurrensverket sågar evenemangslista

2016-02-24 11:08 Madeleine Nilsson  
Nobelfesten är ett av de evenemang som föreslås ingå i den så kallade evenemangslistan. Foto: SVT.

Konkurrensverket avråder från att införa en evenemangslista i Sverige.

Dagens Media har tidigare berättat om att Myndigheten för radio- och tv fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på en så kallad evenemangslista – en lista över event som svenskarna ska kunna se via fri-tv.

Myndighetens förslag, som släpptes i början på februari, kritiserades av en rad aktörer, däribland TV4, MTG, Discovery Networks, SOK och Svenska Fotbollförbundet.

Förlaget anses bland annat snedvrida konkurrensen på tv-marknaden.

Nu släpper Konkurrensverket sitt uttalande över Myndigheten för radio- och tv:s förslag. Konkurrensverket instämmer i att en evenemangslista skulle begränsa konkurrensen då förslaget idag utgår från linjär-tv.

”En alltför snäv avgränsning av begreppet utesluter kanaler via andra plattformar och innebär en avgörande konkurrensfördel för de etablerade tv-företagen”, skriver Konkurrensverket.

Konkurrensverket anser dessutom att behovet av en evenemangslista i Sverige inte är tillräckligt utrett eftersom man menar att det inte framgår av uppdragsbeskrivningen vilken typ av problem som en evenemangslista ska lösa.

Men skulle man ändå välja att inföar en evenemangslista så anser Konkurrensverket att regleringen ska vara teknikneutral, och alltså även inkludera internet.

”En teknikneutral reglering inkluderar utsändning av rörlig bild via internet och andra plattformar. Det innebär att nya affärsmodeller kan utvecklas och bättre konkurrera med etablerade tv-företag.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt