onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Klart: Telia köper Bonnier Broadcasting

Publicerad: 20 juli 2018, 05:37

UPPDATERAD. Prislappen landar på 9,2 miljarder för Telias nya tv-verksamhet, som Bonnier Broadcastings Casten Almqvist föreslås bli vd för. Affären ska först granskas – och vad som sker med det statliga ägandet i telekomjätten åtestår att se.

Ämnen i artikeln:

Bonnier Broadcasting

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


I dag offentliggjordes att Telia Company förvärvar Bonnier Broadcasting – och dess verksamheter inom TV4, C More och finska MTV – från Bonnier.

Bonnier Broadcastings omsättning var förra året 7,49 miljarder kronor med ett resultat om 423 miljoner (EBITA).

I och med förvärvet bildar Telia ett nytt affärsområde, där Bonnier Broadcasting kommer att ingå. Telias avsikt är att Bonnier Broadcastings nuvarande vd Casten Almqvist blir vd för det nya affärsområdet.

Så här kommenterar Casten Almqvist affären:

- Den här affären innebär en ytterligare förstärkning av Bonnier Broadcastings existerande strategi, och den är logisk när man ser till förändringarna på en global och hårt konkurrensutsatt mediemarknad. Med Telia som ägare skapas ännu bättre förutsättningar för vår satsning på högkvalitativt svenskt innehåll inom allt från nyheter och sport till drama och underhållning. Med Telias position inom teknik och distribution får vi tillsammans nya möjligheter att nå ut med våra program och tjänster till stora grupper av användare i Sverige och Finland.

Bonnier AB:s vd Thomas Franzen:

– Jag är glad över att TV4, MTV och C More får en ägare och plattform att växa från som ger bästa möjliga förutsättningar framåt. Denna kombination stärker också TV4:s, MTV:s och C Mores möjligheter att konkurrera i kampen om attraktivt innehåll, kommenterar han.

Thomas Franzen menar att affären stärker bolaget både defensivt och offensivt:

– Vi får möjlighet att kraftfullt stärka vår balansräkning, samtidigt som vi utifrån vårt strategiska fokus på digitala användarintäkter får ett omfattande handlingsutrymme att investera både inom befintliga verksamheter, och att överväga större investeringar i tillväxt inom nya områden. På så sätt rimmar affären väl med både den långsiktighet vi står för som bolag, och med det manöverutrymme och den kraft vi vill ha i vårt arbete med att investera i tillväxt och att utveckla våra digitala kunderbjudanden, kommenterar han.

Prislappen landade på 9,2 miljarder miljoner, med en potentiell ytterligare köpeskilling på maximalt 1 miljard kronor. Det eventuella tilläget baseras på framtida intäkts- och EBITA-utveckling.

Affären ska innan den godkänns granskas och Bonnier skriver i ett pressmeddelande att den ska slutföras under andra halvåret 2019.

Staten är huvudägare i Telia, som förra året omsatte 80 miljarder och gjorde ett resultat på 13 miljarder. Vad som sker med statens 37-procentiga ägande i telekomjätten återstår att se. Kritiken har haglat kring det faktum att staten, med både Bonnier Broadcasting och SVT i sina ägor blir den enskilt största maktfaktorn i mediesverige.

Det är initialt EU:s konkurrenskommission som kommer att granska affären, och en anmälan har redan skickats in av Telia.

– Det är en stor och komplex affär mellan stora aktörer, och det är klart att det kommer att bli en del att titta på. Vad det landar i kan jag inte säga, jag vill inte föregripa prövningen, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis som är ansvarig för koncentationsärenden på Konkurrensverket, till Dagens Media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev