Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Klart idag: tv-avgiften slopas

Publicerad: 16 oktober 2017, 12:21
Uppdaterad: 16 oktober 2017, 13:25

UPPDATERAD. Public service-utredningen lämnar idag sitt förslag till kulturminister Alice Bah Kuhnke.


Ämnen i artikeln:

Public serviceAlice Bah Kuhnke

Som Dagens Media tidigare berättat är de åtta partierna i public service-utredningen överens om att slopa tv-avgiften till förmån för en skatt.

Idag lämnades ett delbetänkande av utredningen, gällande tv-avgiften, över till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Finansieringen av public service ska enligt förslaget bygga på beskattningsbar inkomst, med ett kostnadstak på 1308 kronor per år för skattebetalare över 18 år. Cirka 10 procent av Sveriges skattebetalare skulle dock slippa avgiften helt, då de inte tjänar över golvet på 131 000 kronor i inkomst om året.

"Kommittén bedömer att uppbördsmodellen enligt detta förslag är långsiktigt stabil, legitim och värnar programföretagens oberoende. Den nya individuella public service-avgiften kommer liksom den nuvarande radio- och tv-avgiften att fungera som ett slutet finansieringssystem i vilket avgiftsmedlen kommer programföretagen till del utan att passera ett anslag på utgiftssidan i statens budget. Medlen är därmed inte takbegränsade och ingår inte i de årliga budgetförhandlingarna", skriver man i förslaget.

Kommittén föreslår även att sändningstillstånden ska gälla i åtta år istället för dagens sex år, för att stärka långsiktigheten för verksamheten. Detta ska gälla från 2025.

Förslaget innebär också att Radiotjänst i Kiruna kan avskaffas.

SVT:s vd Hanna Stjärne är "försiktigt positiv" till förslaget:

– Det allra viktigaste är att en ny modell tryggar public services oberoende, från både politiska och kommersiella intressen. Det är tydligt att kommittén har velat parera de risker som finns för oberoendet i den nya modellen med förstärkningar av oberoendet i andra delar. Längre tillståndsperioder och fleråriga medelstilldelningar är bra förändringar, men jag är förvånad över att en av de viktigaste oberoendeförstärkningarna, den som gäller tillståndsperiodens längd, föreslås träda i kraft först om tio år. Politikerna borde värdera oberoendet högre än så, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslaget oroar däremot Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som menar att det föreslagna systemet hittills inte har fungerat i något annat land där det prövats. Istället har det inneburit försämrade villkor på sikt för public service.

– Det oroar mig. Nya politiska konstellationer lever sällan upp till de gamlas beslut och därför är det osäkert om en enig utredning idag de facto innebär några som helst garantier, säger Cilla Benkö, i ett pressmeddelande.

I slutet av juli nästa år ska public service-kommittén presentera utredningen i sin helhet. Dagens förslag om en ny tv-skatt kan träda i kraft från 1 januari 2019.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.