Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kissies debattkrav – ville inte prata om nazikopplingar

Publicerad: 4 Mars 2011, 12:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Alexandra ”Kissie” Nilsson ville inte ställa upp i SVT Debatt om frågan om hennes påstådda nazistkopplingar skulle avhandlas.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonNyheter24SVTKissie

Det var efter att Nyheter24 publicerat en film där "Kissie" delade ut flyers för den nazistiska organisationen "Nationalsocialistisk front" tillsammans med sin bror som bloggerskan hotade Nyheter24:s nöjeschef Pascal Engman.

I en bandad upptagning som Nyheter24 publicerat skrek Alexandra "Kissie" Nilsson bland annat:

– Du ska hålla käften och ta mina hot seriöst och du kommer få spö i kväll, fattar du det. Ta hoten jävligt seriöst, för kommer inte den här artikeln försvinna så kommer du inte kunna gå så mycket stryk du ska få, din lilla bög.

Hoten, den nedlåtande inställningen gentemot homosexuella och de högerextrema kopplingarna blev för mycket för många annonsörer – som valde att stoppa sin annonsering på Kissies.se.

Men när Alexandra "Kissie" Nilsson igår var ett av SVT Debatts huvudteman togs frågan om hennes eventuella kopplingar till extremhögern inte alls upp av programledaren Janne Josefsson.

Hennes bror, som enligt Nyheter24 har varit ”djupt engagerad i den svenska nationella vit makt-miljön” under åren 2006-2010, satt vid Alexandras sida i studion.

Katarina Sahlin är redaktör för SVT Debatt. Hon berättar att Alexandra och hennes bror Peter inte ville ställa upp ifall programmet skulle handla om de senaste veckornas kontrovers.

– De sade att de inte ville prata om den frågan. Jag sade då till dem att vi inte skulle ha fokus på den frågan, men att Debatt är ett direktsänt program och att frågan givetvis kan komma upp.

Det var alltså inte hennes krav som gjorde att ni duckade för den frågan?

– Nej, vårt fokus för debatten var hennes roll som förebild och vilket ideal hon sprider via sin blogg.

Är inte politiska sympatier en relevant fråga för hennes roll som förebild?

– Jo, men nu hade vi inte riggat för den debatten. Vi skulle prata om utseendeideal. Janne Josefsson ställde också en sista fråga till Alexandra om var hon står politiskt, men hon tog inte den bollen.

Alexandras bror Peter Nilsson tog tillfället i akt att göra reklam för sin blogg under direktsändningen.

Hans medverkan i programmet var ett krav från Alexandras sida. Hon ville inte ställa upp utan att ha honom med som stöd.

Janne Josefsson har själv inte hängt med i debatten kring syskonen Nilssons högerextrema kopplingar.

– Jag kom direkt från Kalifornien och hoppade in för Belinda. Jag har personligen inte varit med och följt den debatten. Det enda jag vet är att det har funnits någonting i broderns bakgrund. Vi ville helst inte ha med honom i sändning, men Alexandra ville ha honom med som stöd.

I ett ”eftersnack”-klipp på SVT Debatts hemsida, med rubriken Kissie om naziklistermärkena och journalisthoten togs frågan dock upp av övriga Debatt-deltagare.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.