Rörligt
Kent Asp slår tillbaka mot Knutson: "Korkat"
Publicerad: 22 april 2014, 12:01
Journalistprofessorn Kent Asp menar att Mats Knutsons kritik mot undersökningen "Journalistkårens partisympatier" är obefogad. Nu slår han tillbaka mot SVT-journalisten.
Ämnen i artikeln:
SVTPU
Pär Ullrich
Dagens Media berättade tidigare i dag om Mats Knutsons sågning av Kent Asps undersökning "Journalistkårens partisympatier".
Knutson menar bland annat att undersökningen, som gör gällande att omkring 40 procent av journalistkåren tycker bäst om Miljöpartiet, bygger på en så "bräcklig statistisk grund att det inte går att dra några säkra slutsatser av den".
Kent Asp, professor i journalistik på JMG, som står bakom undersökningen menar att Mats Knutson inte har gjort sin hemläxa tillräckligt väl, och att urvalet är såväl korrekt som redogjort för i rapporten.
– Urvalet görs av journalistförbundet, och det är därför undersökningen är så stark. Vi hade en svarsfrekvens på över 60 procent, vilket är mer än vad exempelvis SOM-institutet brukar ha. Jag hade givetvis inte gått ut med resultaten och jag inte litade på dem, säger Kent Asp till Dagens Media.
Mats Knutson framhåller i SVT:s politikblogg att endast 93 av SVT:s cirka 1100 journalister har svarat på enkäten, och att undersökningen därför blir " oanvändbar som underlag för en diskussion om betydelsen av journalisters politiska hemvist."
Kent Asp förklarar varför inte fler än 93 SVT-journalister har svarat.
– Att det är 93 SVT-medarbetare som deltar i enkäten handlar helt enkelt om att de inte utgör en större andel av journalistförbundets medlemmar. De journalister som arbetar på SVT och Sveriges Radio utgör omkring 16 procent av alla Sveriges journalister som är med i förbundet. Dessa 93 personer från SVT utgör, tillsammans med de från SR, även omkring 16 procent av journalisterna i urvalet. Att hävda att det inte skulle vara representativt är så korkat så det liknar ingenting, säger han.
Att så många som 40 procent av Sveriges journalister sympatierar med Miljöpartiet finns det också en förklaring till, uppger Kent Asp.
– Allt det där står i metodrapporten, och jag undrar om Mats Knutson verkligen har läst allt. I det här fallet är det han som har trovärdighetsproblem. Partisympatiundersökningar handlar inte om huruvida man är miljöpartist eller ej. Det handlar om vilket parti man tycker bäst om för stunden, just vid tillfället när man svarar på enkäten.
Han fortsätter:
– När den här undersökningen gjordes så var turerna kring Håkan Juholt som mest på tapeten, vilket också står i kapitlet. Andelen som svarade Socialdemokraterna var då 14 procent, vilket är väldigt lågt. 40 procent svarade Miljöpartiet, vilket är ovanligt högt, och mycket av detta beror troligtvis på att det var svårt även för S-sympatisörer att svara att Socialdemokraterna var det bästa partiet som situationen såg ut för partiet just då.
Mats Knutson kritiserar även att det inte framgår vilken typ av journalistik de som svarat sysslar med, och att det är en brist. Håller du med?
– Det spelar ingen roll. De som är med i journalistförbundet är även med i undersökningen, och det borde han veta om. Journalisterna som bevakar rikspolitik är en väldigt liten grupp, och av den kan man inte dra några generella slutsatser. Det som är tongivande i den lilla gruppen är att de personerna som jobbar där har ungefär samma partisympatier som svenska folket.
Knutson menar också att samhällsreportrar inte brukar uppge sina partipolitiska preferenser.
– Den kritiken är jag förvånad över. Det finns alltid ett internt bortfall, och att några vägrar att svara på vissa frågor, vilket också tas upp i rapporten. I det här fallet är bortfallet extremt litet, vilket vi givetvis kollar upp. Väldigt få vägrar att svara, även de som arbetar som politiska reportrar, och anledningen till det är troligtvis att de litar på undersökningen.
Vad säger du om Mats Knutsons kritik generellt?
– Det är bra att undersökningen tas upp och granskas, men jag blir lite besviken på att han - som annars är en duktig journalist - på så dåligt underlag ger sig in i diskussionen. Om man som journalist i hans position gör så dålig research skadar det förtroendet – både för honom själv och för det företag han representerar.
LÄS OCKSÅ: