Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

KD om finansiering av public service: "Skulle öka intäkten med 1 miljard"

Publicerad: 11 september 2014, 11:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:29

Så här tycker de åtta riksdagspartierna om branschens viktigaste frågor.


Ämnen i artikeln:

Public service

Public service-frågorna

Villkoren i mediebranshcen har förändrats i grunden de senaste tio åren. Hur bör detta avspeglas i public service-bolagens verksamhet. Ska radio och tv-licensen fortsätta i sin nuvarande form? Ska bolagen SVT, SR och UR skrotas? Ska det ske en digitalisering av radions marknät, vilket öppnar för övergång till enbart DAB-radio? Något som de sändade bolagen i Sverige hoppas.

 

Per Lodenius

Parti: Centerpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Public service ska finna kvar och finansieras på ett sätt som behåller oberoendet – politiskt och kommersiellt fritt. Vi har stämmobeslut på att vi vill se en annan modell på finansieringen, tv-apparaten är inte avgörande. Vi vill se en public service-avgift som är tydligt angiven på skattesedeln, likt begravningsavgiften. En och samma avgift per skattebetalare. I DAB-frågan är vi för en utbyggnad av digitalisering av radions marknät.

Ulf Nilsson

Parti: Folkpartiet

Vice ordförande i Kulturutskottet

– Public service är viktig för demokratin i och med ett utbud som inte alltid är kommersiellt lönsamt. Vi tycker att diskussionen om licensen beroende på tv-mottagare har spelat ut sin roll. Vi vill ha ett teknikoberoende system, som dras från skattesedeln. Det krävs en utredning för att titta på detta. Men FP utgår från att det ska vara en avgift skild från vanliga skattesystemet, som rent praktiskt dras från skattesedeln. Alla med inkomst ska betala. Vi är även för en digitalisering av radion, det är viktigt för mångfalden.

Agneta Börjesson

Parti: Miljöpartiet

Ledamot i kulturutskottet

– Vi står upp för nuvarande licenssystemet, det är en konstruktion som gynnat Sverige. Länder som ändrat till ett skattesystem har i slutändan fått en lägre finansiering. Men efter domen i Högsta förvaltningsdomstolen följer vi nu utvecklingen och ser om det finns ett förtroende för nuvarande modell. Gällande en digitalisering av radion är vi grunden positiva. Men vi vill invänta utredningen i höst innan vi går in på detaljer. Vissa tekniska frågor är svåra, framförallt hur lång övergångsperioden ska vara, och hur närradion ska se ut.

Gustaf Hoffstedt

Parti: Moderaterna

Ledamot i Kulturutskottet

– Det blir allt mer uppenbart att den nuvarande finansieringen är ålderstigen. Därför vill vi se att man avskaffar den nuvarande formen av licens-finansiering och inför en typ av obligatorisk medieavgift, som går på skattesedeln. Som begravningsavgiften, det här är något som vi är överens om med våra borgerliga broderpartier.

Andreas Carlson

Parti: Kristdemokraterna

Mediapolitisk talesperson, suppleant i Kulturutskottet

Vi har hårt drivit frågan om att gå ifrån det mossiga systemet med en apparatavgift. Vi vill ha en teknikneutral finansiering. Efter domen i Högsta förvaltningsdomstolen dyker många konstiga situationer upp med det nuvarande systemet.  Dessutom kostar det 160 miljoner att samla in avgiften med Radiotjänst. Långsiktigt hållbart är ett begravningsavgiftsliknande system. Det skulle enligt prognoser även öka intäkten med 1 miljard då smitare även får betala.

Gunilla Carlsson

Parti: Socialdemokraterna

Ordförande i Kulturutskottet

– Vi har hela tiden stått upp för licensmodellen vi har i dag, detta då vi trodde att lagstiftningen innebar att man skulle betala oavsett vilken plattform man tar del från. Nu, efter domen, när läget är ändrat så har vi inställningen att det är viktigt med fortsatt fri public service, och en betalmodell som står upp för det. Efter domen sa vi att vi vill tillsätta en utredning snabbt för att behålla legitimiteten för public service och betalmodellen. Kanske behöver det göras förändringar?

Aron Emilsson

Parti: Sverigedemokraterna

Kulturpolitisk talesperson

– Finansieringen ska vara teknikneutral och inte hänga ihop med vilken typ av tv-mottagare du har. Vi lutar åt att finansieringen ska gå efter skattesedeln istället för licens. Det som är intressant är att utforma den på ett sätt som gör att anslaget inte går in i statsbudgeten. Då är hanteringen av begravningsavgiften en modell som kan tjäna som inspiration. Vi är även för en digitalisering av filmarkiv, och andra digitaliseringar – där har vi även funderat på digitaliseringen av radio. I takt med tidens gång kan det bli aktuellt, men det finns många olösta frågor och vi har inte tagit ställning till det.

Lars Ohly

Parti: Vänsterpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Finansieringen är knepig fråga. Vi vill egentligen inte ändra den, då den nuvarande modellen fungerat väl. Så sa vi i våras. Men sen kom Högsta förvaltningsdomstolens dom som satte frågan i ett annat läge då domstolen underkände tidigare resonemang. Då måste politiken fundera om. Tre krav för finansieringen är att den garanterar oberoende, är långsiktigt hållbar och har allmän acceptans. Jag skulle föreslå en utredning för att nå dit. I DAB-frågan är vi för digitalisering, för att få det utrymme FM-bandet inte kan ge.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.