Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Karin Hübinette om sin comeback i SVT:s Agenda: "En mycket positiv nervositet"

Publicerad: 6 September 2014, 05:12
Uppdaterad: 21 September 2016, 12:11

Nu återvänder hon till Agenda och leder valrörelsens hittills viktigaste tv-debatt. Karin Hübinette om hur hon imorgon ska få Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att tala klarspråk för tv-tittarna, och hur SVT förhåller sig till att hennes syster sitter i regeringen.


Ämnen i artikeln:

AgendaSVT

2010 utsåg Fredrik Reinfeldt Hillevi Engström (M) till ny arbetsmarkandsminister, vilket fick stora konsekvenser för "Agenda"-redaktionen på SVT, som då progamleddes av Engströms lillasyster Karin Hübinette.

För att undvika en jävsituation fick Hübinette lämna "Agenda", och har sedan dess haft olika andra uppdrag inom public service-bolaget. Bland annat har hon progamlett morgonprogrammet "Gomorron Sverige", haft den egna talkshowen "Hübinette" och arbetat med inköp av samhällsprogram.

Men i höstas skedde en rokad i Reinfeldts regering. Elisabeth Svantesson utsågs till arbetsmarknadsminister, och Hillevi Engström fick istället uppdraget som biståndsminister, och Gunilla Carlsson fick lämna regeringen.

Detta öppnade för en "Agenda"-comeback för Karin Hübinette.

– SVT resonerar att när hon (Hillevi) inte längre har jobbet som arbetsmarknadsminister har hon inte en så framträdande roll i regeringen att det omöjliggör för mig att progamleda "Agenda". Just arbetsmarknadsfrågor är ju en central del av det "Agenda" rapporterar om, säger Karin Hübinette till Dagens Media.

Anledningen att hon inte redan i höstas återvände till sin gamla redaktion var för att hon då var upplåst i ett annat SVT-jobb. Men nu är det dags. Efter valet går hon in i redaktionen på heltid, men redan imorgon kastar hon in sig själv i brinnande valrörelse, då hon programleder kampen om statsministerposten mellan Moderaternas Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Duellen pågår i 57 minuter i primetime i Sveriges största tv-kanal. Vid valet 2010 var upplägget exakt likadant, då såg knappt 1,4 miljoner svenskar sändningen, enligt MMS.

– Redaktionen har jobbat väldigt hårt sedan i måndags. Det har handlat mycket om att läsa valmanifest, som tack och lov dök upp till slut. Försöka urskilja vad som är skarpa förslag och vad som mer är ambitioner och intentioner. Vi har även tittat igenom olika tidigare möten mellan herrarna – hur brukar de tackla de olika frågorna? Vilka fallgropar finns för mig?

Vilka är svårigheterna?

– Att hitta vilka frågor som är relevanta. En komplikation är ju att de två ligger nära varandra förslagsmässigt. Det är inte så himla lätt att hitta skiljelinjen inom de politiska områdena. Det är ofta svårt för tittarna att förstå skillnaderna, då är det enklare i debatter mellan till exempel Jonas Sjöstedt och Reinfeldt.

När Karin Hübinette gått igenom tidigare debatter har hon noterat flera saker i partiledarnas medieträning som gör debatten mer svårbegriplig för tittaren.

– Det är viktigt att undvika att det blir en strid om miljarder. En eller två miljarder spelar inte så stor roll om man ska förstå skillnaderna på ett större plan. En annan sak är att de ofta pratar om olika siffror som är sanna var för sig, men man väljer olika mått. Såklart får de ju prata om de mått de vill, men vi måste göra det begripligt för tittarna.

Hübinette har aldrig tidigare intervjuat Stefan Löfven. Reinfeldt, däremot, har hon givetvis stött på under hans nu elva år som partiledare. Hon höll bland annat i debatten mellan honom och Göran Persson under valrörelsen 2002.

– Han (Reinfeldt) var ny och hade väldigt mycket energi då, medan Persson uppfattades som trött och hade sagt saker som att arbetslösheten inte var ett problem. Det blev en konstrast mellan de två.

Sändningen på söndag inleds 19.50 i SVT1 med tio minuters uppsnack, lett av André Pops – dessutom sänds ett längre uppsnack på nätet. De två duellanterna har i förväg fått information om de ämnen som kommer att avhandlas.

– Det är ett antal ämnen som blir kända för dem lite innan, det är inget större överraskningsmoment, utan väldigt rimliga ämnen. Vi har en lite snävare ingångsfråga på varje ämne, innan vi släpper debatten fri. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är utfrågning utan en debatt. Sen försöker jag även få dem att slappna av lite och kanske till och med bjuda på ett skratt.

I kontrollrummet stöttas hon även av en "mycket erfaren tidtagare". Denne person har ett tidtagarur för varje statsministerkandidat, och rapporterar fortlöpande till Karin Hübinette.

– Dippar det så säger vi till i sändning. Då får alltså även tittaren höra hur det ligger till med taltiden, det är bra.

Är du nervös?

– Ja det är jag alltid. Det måste man vara. Det är en mycket positiv nervositet.

Vad tycker du har kännetecknat valrörelsen hittills?

– Frågan om Fi ska komma in i riksdagen. Sen även opinionsläget och därmed regeringsfrågan. Sen tycker jag även att valrörelsen varit väldigt stor på alla plattformar i alla medier. Det är kul för det ger en uppsjö av olika uttryck. Möjligen saknar jag reportagebaserad granskning. Debatter i all ära men en del i dess natur är att de inte är så kunskapsbärande.

Hur är valstämningen på SVT?

– Händer det något annat i världen just nu?, känner vi nog lite. Valet genomsyrar allt här just nu. Det är lilla julafton.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AgendaSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.