Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kanal 5 i djungelbråk med ETC

Publicerad: 19 Mars 2012, 13:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

Tidningen ETC Göteborgs redaktör Sanna Schiller sågade Kanal 5:s nya program "Djungelns drottning" jäms med fotknölarna. Det fick kanalens presschef Dan Panas att gå i taket.


Det var inte en nådig sågning som ETC Göteborgs redaktör Sanna Schiller levererade efter att Kanal 5:s nya program "Djungelns drottning" hade premiär i förra veckan.

I en krönika publicerad både på ETC:s tv-sidor och på tidningens sajt anklagar hon programmet, som handlar om tio storstadstjejer som dumpas i djungeln, för att vara sexistiskt och nedvärderande.

"Av alla möjliga dokusåpor som sänds fram- och baklänges tar Djungelns drottning högsta pris i att vara äckligt könsstereotypt", skriver hon i ingressen.

När SBS TV:s presschef Dan Panas, som själv intervjuas i artikeln, läste sågningen blev han så irriterad att han ringde upp Sanna Schiller för att protestera. Och för att varna henne för att artikeln kunde "fällas".

– Jag blev jäkligt förvånad. Jag har skrivit många sådana här texter på våra tv-sidor och aldrig fått den här reaktionen, säger Sanna Schiller till dagensmedia.se.

Vad sa han när han ringde upp?

– Han sa att han ville dubbelkolla vad det var för text jag egentligen hade skrivit eftersom han trodde att det var en nyhetsartikel. Han tyckte att jag hade mycket åsikter och då informerade jag honom om att det här inte är en nyhetstext.

– Han påstod också att artikeln riskerade att bli fälld för bristande objektivitet. Vart någonstans den skulle bli fälld vet jag däremot inte. Han ville också prata med ansvarig utgivare.

Sanna Schiller betonar att Dan Panas inte var hotfull men att han ville göra en tydlig poäng.

– Jag tror att han ville sätta mig på plats. Det kändes lite så. Han hade nog förväntat sig att jag skulle skriva en hyllande text om "Djungels drottning". Hur man nu kan tro så om det programmet.

När dagensmedia.se når Dan Panas berättar han att det är formen på krönikan som gjort honom upprörd.

– Man får tycka precis vad man vill om Djungelns drottning, men att som reporter vinkla hela artikeln på sina privata åsikter är väldigt ovanligt i en nyhetsartikel. Det här är en orgie i reporterns egna tyckande och det hade jag en synpunkt på.

Han säger att han framför allt är han kritisk mot att det är svårt att veta om texten är en nyhetsartikel eller en krönika.

– Artikeln har både en ingress och en intervju. Om man hävdar att det är en krönika så är det en väldigt ovanlig form av krönika. Det är något slags mellanting mellan en krönika och en nyhetsartikel och vill man experimentera så hårt så kunde repotern ha redovisat det innan hon gjorde intervjun.

Vad menade du med att artikeln riskerar att bli fälld?

– Först och främst krävs det att någon anmäler artikeln till PO. Jag vill inte spekulera i om PO skulle fälla den här artikeln utan kan bara konstatera att det i ett normalt nyhetsarbete ställs högre krav på reporterns objektiviteten än vad som uppvisas här.

– När reportern dessutom svarar hon inte har något ansvar för sina artiklar tycker jag att det blir ännu mer anmärkningsvärt.

Blev du arg?

– Alltså, jag har jobbat som journalist i väldigt många år och tycker att det är ett professionellt hantverk som är viktigt. Men den här typen av artiklar urholkar allt det bra som journalistik står för genom att vara otydlig.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.