Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kanal 5 försvinner från Telia – upprördheten stor hos SBS Discovery

Publicerad: 1 april 2015, 05:40
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:07

UPPDATERAD. Upprördheten är stor hos SBS Discovery efter att tv-husets kanaler släcktes ner hos Telia natten mot idag.


Konflikten är djup och båda parter tycks vara ovilliga att vika ner sig.

Vid midnatt försvann SBS Discoverys kanaler – däribland Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, Eurosport och TLC – hos de 700 000 hushåll som har Telia som tv-leverantör.

– Jag vaknade i morse i en verklighet där landets ledande telekomjätte, med staten som storägare, har valt att släcka ner ett helt tv-hus i Sverige, säger Dan Panas, presschef på SBS Discovery, till Dagens Media.

Han fortsätter:

– Jag insåg också att det tv-huset var vårt tv-hus. Efter att ha nypt mig själv i armen riktigt hårt insåg jag att det fortfarande ändå var Sverige 2015 och att det inte är ett aprilskämt.

Enligt MMS är det runt 14-15 procent av landets cirka 4,2 miljoner tv-hushåll som har Telia som operatör.

Det innebär att det havererade avtalet med Telia kan slå hårt mot Discovery-koncernens tittarsiffror, i en tid då tv-huset arbetar intensivt för att hålla uppe tittandet på en extremt tuff marknad.

Varken Dan Panas eller Iréne Krohn, presschef på Telia, vill gå in på exakt vad det är som de inte kan komma överens om.

Klart är att det handlar om både priset och om hur Telia vill sälja kanalerna till sina kunder.

– Det handlar om att vi vill kunna leverera en flexibel tv-tjänst till våra kunder, där de betalar för det som de vill se. Det är det som vi inte kan komma överens om, säger Iréne Krohn till Dagens Media.

Dan Panas:

– Telias tolkning av ordet ”flexibilitet” är något som inte jag kan kommentera eller ens tolka. Jag kan bara konstatera att vi idag distribueras hos alla andra distributörer, och att våra kanaler beklagligt nog är nedsläckta hos Telia.

Iréne Krohn framhåller i sin tur att Telia har lyckats komma överens med andra tv-hus, exempelvis med TV4-Gruppen.

– Där har vi uppenbarligen gått i mål, säger hon.

Båda parter slår fast att de ”håller dörren öppen” för varandra. Men läget är låst, och Telia arbetar just nu för fullt för att bygga upp en kanalflora som kan ersätta tomrummet efter SBS Discovery.

I ett första skede kopplar Telia på Fox, National Geographic och Natgeo Wild.

– Vad vi gör nu är att vi ersätter kanalerna med andra. Vi kom ut med flera igår och fortsätter att jobba på det här, och hoppas kunna komma ut med ytterligare kanaler, säger Iréne Krohn.

Hur ser ni på de starka reaktioner som den här havererade överenskommelsen har väckt hos en del av era kunder?

– Vi har naturligtvis förståelse för att kunderna blir upprörda över att de inte får de kanaler som de vill ha. Därför ersätter vi dem med andra och hoppas att kunderna ska tycka att det är bra alternativ. Vi jobbar också med att få in ytterligare kanaler.

LÄS OCKSÅ:

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev