Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kalle Zackari Wahlström om "Svett & Etikett" i SVT: "Jag åt torsk och väntade på döden"

Publicerad: 12 April 2014, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:18

Kalle Zackari Wahlström har skrivit manus till "Söder om Folkungagatan", jobbat med reklam och startat bloggen "Stark som en björn, snabb som en örn". Nu är han aktuell med SVT Flow-programmet "Svett & Etikett".


Ämnen i artikeln:

SVT

För omkring tre år sedan startade Kalle Zackari Wahlström träningsbloggen "Stark som en björn, snabb som en örn". Avsaknaden av roliga träningsbloggar gjorde att Kalle Zackari Wahlström tog saken i egna händer. Fler verkade vara av samma åsikt, och bara efter någon vecka flyttades bloggen till magasinet Café.

– Jag började skriva om träning för att jag är väldigt förtjust i fysisk aktivitet. På den tiden jobbade jag på reklambyrå och då hatar man sig själv. Man kan liksom inte skaka av känslan av att ha sålt sin själ till djävulen. Jag ville skriva om något som inte handlade om att sälja bindor, typ, så jag startade bloggen, och efter bara några dagar hörde Café av sig, säger Kalle Zackari Wahlström.

För tillfället är han aktuell med SVT Flows nya satsning "Svett & Etikett". Programmet, där Kalle Zackari Wahlström testar en rad olika träningsformer, kommer att sändas i åtta avsnitt med start den 23 april. Inspelningarna har varit roliga men påfrestande, uppger Kalle Zackari Wahlström – som fick prova på en hel del märkliga tränings- och dietformer.

– Det är förvisso kul när det är jobbigt, men under inspelningen var det liksom slitigt på ett annat sätt. Mycket av det svåraste var kopplat till maten. Jag åt till exempel veganmat under tio dagar under yogaprogrammet, och kokt torsk, sju gånger om dagen i en vecka när jag spelade in bodybuildingprogrammet. Det var hemskt.

Han fortsätter:

– Det allra jobbigaste var att allt gjordes omlott. Dansprogrammet kulminerade till exempel i en uppvisning med en dansgrupp på Dansens Hus, och dagen efter skulle jag tävla i crossfit.

Vad var det konstigaste du gjorde under inspelningarna?

– I yogaprogrammet gör jag något som heter "Golden Guru", vilket innebär att man börjar med en halvmara, följer upp med 108 solhälsningar och avslutar med fridans i två och en halv timme. Alla hade guldiga kläder på sig, guldglitter i ansiktet och det spelades indisk, psykedelisk musik. Det var ljust, alla var nyktra och hade precis sprungit en halvmara vilket gjorde det hela väldigt konstigt.

Vilken är den märkligaste träningsform som du någonsin testat?

– Jag testade "Body Combat" på ett gym en gång. Jag trodde att det skulle vara liksom fighting-inspirerat, men det visade sig att man mest hoppade runt med luftsvärd och skrek att man var Jack Sparrow.

Mindre lustfyllt vad det att tävla i Mixed martial arts (MMA). Kalle Zackari Wahlström berättar om obehagskänslan som uppstod kring den sport som han tidigare tyckt om.

– Det var superläskigt. Jag har kollat ganska mycket MMA på tv och även tränat lite innan. Jag har varit förtjust, gillar kampgrejen och att man tar ut sig på ett sinnessjukt sätt. Men att träna MMA och tävla i MMA är två helt skilda grejer, fick jag upptäcka, säger han och utvecklar:

– Under tävling går det bara ut på att göra illa varandra så mycket som möjligt. Det första som hände var att jag fick en smäll på näsan och började blöda. Det var skitobehagligt, och jag lyckades inte frammana någon lust att göra illa killen jag mötte.

Under inspelningarna av "Svett & Etikett" fick han prova på att banta. I programmets inledande avsnitt, som handlar om bodybuilding, minskade han med hela tolv kilo i vikt.

– Det är dåligt för kroppen. Jag är ganska blodsockerkänslig och äter vanligtvis mycket. När man bantar så aggressivt så känner man sig sjuk – man blir otrevlig mot folk och allmänt deppig.

Han fortsätter:

– Människor som lever bodybuilding-livsstilen har nog kompisar som håller på på samma sätt. Men mitt sociala umgänge kretsar mycket kring att äta och dricka olika grejer. Men det funkar inte när man ska tävla i bodybuilding. Så jag fick sitta hemma, alldeles ensam och äta kokt torsk ur plastlåda och vänta på att dö.

Vilka är dina bästa diettips?

– Det är egentligen att koppla isär mat och träning. Så länge man inte ska hålla på med elitidrott så spelar det inte så stor roll vad man äter. Visst, jag äter inte så mycket godis, men jag gillar hamburgare, pommes frites, öl och kebab. Och allt det där går jättebra att äta om man bara tränar ordentligt.

Kalle Zackari Wahlström verkar less på mat- och träningsexperter som hetsar med dieter, och han beskriver de extrema kostråden som omständligt tjafs som försvårar livet och motarbetar träningslusten.

– Om man tänker att man måste ge upp allt kul för att få hålla på med träning så verkar det ju helt olidligt att försöka komma i form. Men man måste faktiskt inte börja äta hälsotallrik morgon, middag och kväll för att träningen ska funka. Man kan leva ett helt vanligt liv, äta och dricka vanliga saker och addera träning. Tänk en variant på 5:2: Ät och drick vad du vill. Träna fem dagar i veckan. Vila två dagar i veckan.

På din blogg skriver du att det inte är farligt att träna bakis, är det verkligen så?

– Att träna bakfull är bättre än att inte träna alls, och så är det med all träning. Du kan slarva och träna kort och dåligt, men det är ändå bättre än att inte träna alls. Att hitta på att det vore farligt att träna bakfull eller att springa utan att först ha kontrollerat sitt löpsteg hos en expert hindrar bara folk från att träna. Och om målet är att folk ska röra på sig så bör vi ju ta bort allt som hindrar det. Sen finns det ju hjärtproblem och annat som gör att man kanske borde avstå, men annars går det bra.

På fritiden jagar han gärna. Och på helgerna blir det ofta häng på landet. Till och med jakt kan – i viss mån – vara bra träning, uppger Kalle Zackari Wahlström.

– Det beror lite på vilken typ av jakt det rör sig om. Jag är hundförare och då springer man liksom runt i skogen. Så det är bra träning. Men om man däremot är vanlig passkytt så sitter man ju mest i ett torn och äter Snickers. Det är inte lika bra träning.

Vad gör du på helgerna, och i helgen?

– Jag brukar vara på landet, som ligger i Nynäshamnsområdet. Annars jagar jag ganska mycket. Men på måndag åker jag bort så just den här helgen ska jag väl typ tvätta, bara. Och träna också, är nog bra om jag gör.

Lyssna på Kalle Zackari Wahlström lördagslista i Spotify här:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=http://open.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/31x02s7pZ1gdVkefPUZ9Vb" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.