Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kalla Faktas programledare: "Journalistik fokuserar för lite utanför storstäderna"

Publicerad: 16 Maj 2015, 07:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

"Kalla Faktas" Nicke Nordmark om tiggarprogrammet, sitt nya jobb som programledare och vad han själv går igång på för historier.


Det första avsnittet i "Kalla Faktas" nya säsong kunde visa på dubblerade tittarsiffror. Nytt för säsongen är att "Kalla Fakta" programleds av den tidigare Uppdrag Granskning-medarbetaren Nicke Nordmark.

I det första avsnittet tittar "Kalla Fakta" närmare på det organiserade tiggeriet och avslöjar den människohandel som pågår där fattiga EU-migranter utnyttjas av ligor för att tigga.

– "Kalla Fakta" har en mycket mindre redaktion, vilket gör att det blir en större sammanhållning. Vi får lösa alla problem själva och det finns det många fördelar med. Det blir ett härligt "go" av att känna sig som den mindre utmanaren, säger Nicke Nordmark till Dagens Media.

Vad kan det vara för problem?

– Det kan vara allt från att hantera vårt kommentarsflöde på webben till etiska spörsmål som det inte finns lika lång erfarenhet av här. Där får vi hjälpas åt med att bolla frågorna. Det kan handla om anonymiseringar och att få en balans i reportagen för att försöka få till en så balanserad bild som möjligt. Det är viktigt för den här typen av program att våga visa något annat än det som är svart eller vitt.

Hur jobbade ni med den balansen i det senaste programmet?

– Vi har åkt till Rumänien för att beskriva den situationen som romerna åker ifrån. Vi har också försökt förklara den fattigdom och rasism som de lever i och vi är noga med att visa att det här är människorna som faktiskt befinner sig längst ner på skalan i Europa. Det finns ingen anledning att vara agressiv mot de som sitter på gatan, den ilskan måste riktas mot de kriminella.

Hur är det att ha klivit in som programledare?

– Det är en väldigt rolig utmaning och jag har aldrig jobbat som det förut. Det är ju en väldigt viktig funktion i ett sådant här program att ta rollen som tittaren kan identifiera sig med. Sedan står jag ju inte bara och läser en påa i rutan utan jag försöker vara engagerad i alla frågor på redaktionen.

Under sin tid på "Uppdrag Granskning" har Nicke Nordmark tillsammans med parhästen Hasse Johansson tilldelats flera priser för sitt jobb. Bland annat fick hans reportage "Den andra våldtäkten" om händelserna i Bjästa tv-priset Kristallen för "Årets granskning".

Hur ser den grävande journalistiken ut idag? Finns tiden?

– Jag kan bara uttala mig om hur jag upplever "Kalla Fakta" och om hur jag upplever "Uppdrag Granskning", men jag tycker att det finns en vilja att satsa på den här typen av resurskrävande journalistik som måste få ta tid. Just nu finns det generellt en vurm för genomarbetad journalistik, säger Nicke Nordmark och fortsätter:

– Jag tycker att man ser det i både dagstidningar, lokalpress och radio. Hur länge trenden håller i sig finns det ingen som vet, men jag hoppas att det håller i sig.

Vad går du själv igång på för historier?

– Det är historier som handlar om uppenbar orättvisa och som berör och engagerar. Det är mer spännande med berättelser om hur människor fungerar än med historier om hur system fungerar. I tv finns det en slagkraft i berättelser som är berörande. Det går jag igång på även personligen och sådant gillar jag att ta del av som konsument.

Hur kommer det sig att du flyttade över till "Kalla Fakta"?

– Jag och Hasse Johansson kände att vi behövde nya utmaningar och bestämde oss för att starta ett eget bolag. Vi fick ett erbjudande som funkade bra för oss och jag tycker att det är en försäkran från Nyhetsbolaget och TV4 att de verkligen vill lyfta programmet och jobba målmedvetet framåt. Det är en rolig position att vara i. Jag gillar att vara lite lillebror och utmana.

Nytt för i år är att "Kalla Fakta" är en timme långt, istället för en halvtimme som det var tidigare. Nicke Nordmark hoppas på att det kan ge programmet ett rejält lyft.

– Det är väldigt svårt att berätta riktigt vassa historier på så kort tid. Man behöver sändningstid och jag tycker att det har märkts att en halvtimme är för kort. Det är svårt att få bra genomslag om man varken får tid i rutan eller tid till att göra det bra. Nu upplever jag att det finns en tydlig vilja och att "Kalla Fakta" är något man vill satsa på.

Nicke Nordmark föddes i Luleå och det är där han fortfarande bor – trots sitt jobb i Stockholm. Han reser ner till Stockholm ett par gånger i veckan men försöker göra många reportage i norra Sverige.

Tycker du att journalistiken är för centrerad till storstäderna?

– Det tycker jag absolut. I alla fall det som syns i riksmedia. Journalistik fokuserar för lite utanför storstäderna och det är en stor fråga för Sverige. Det finns en splittring mellan stad och land, säger Nicke Nordmark och fortsätter:

– Vi måste komma ihåg att fler människor bor utanför de tre storstäderna än i dem. Den vardag och verklighet alla vi vistas i måste också granskas och berättas om för att skapa en förståelse för den samtid vi lever i.

Lyssna på Nicke Nordmarks lördagslista här:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Adagensmedia%3Aplaylist%3A20mKKWXuzlIfPZ8KSYqTgJ" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.