Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Kalla Fakta har kränkt oss"

Publicerad: 9 Maj 2011, 10:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:11

Frälsningsarmén anklagar TV4:s Kalla Fakta för att ha manipulerat fram sitt avslöjande om kårens inställning till homosexualitet. Samtidigt erkänner man att homosexuella inte får bli frälsningssoldater.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

TV4:s granskningsprogram Kalla Fakta berättade i går att den kyrkliga insamlingsorganisationen Frälsningsarmén, som bland annat får stöd av staten, stänger ute homosexuella, trots devisen att "alla är välkomna".

”Vår grundposition är att homosexuellt sex är en synd", säger en kårledare som filmats med dold kamera i reportaget bland annat.

Nu anklagar Frälsningsarmén Kalla Fakta för att ha använt oetiska metoder och för att ha manipulerat fram uppgifterna på ett kränkande sätt.

Kalla Faktas reportrar anklagas för att ha lurat sig in i biktliknande situationer med frälsningssoldater, där de ska ha sagt sig ha problem med sin homosexualitet.

– Vi vänder oss mot att man använt dold kamera och att personer har framställt sig som i behov av vård, säger Frälsningsarméns informationschef Bert Åberg till Dagens Media.

Bert Åberg anser att Kalla Fakta har överskridit gränsen för god publicistisk sed, men han vill inte diskutera en eventuell anmälan mot programmet.

– Vi har inte tagit upp frågan, säger han.

Johan Åsard, redaktionschef på Kalla Fakta, säger att Frälsningsarmén genom sitt pressmeddelande försöker slippa diskutera sakfrågan.

– De använder det klassiska tricket att skjuta budbäraren. Det är ett sätt att försöka vilseleda och ta bort fokus från det vi har försökt visa, nämligen att Frälsningsarméns devis att alla är välkomna inte stämmer, säger Johan Åsard.

Han försvarar reportrarnas arbetsmetoder.

– Vi är alltid försiktiga med att använda dold kamera, men den här gången var det motiverat. Det var det enda sättet för oss att kunna visa att Frälsningsarméns soldater tycker att förbön är en lösning för den som inte trivs med sin homosexualitet.

Samtidigt som man anklagar TV4 erkänner Frälsningsarmén att man inte tillåter homosexuella frälsningssoldater eftersom bibeln säger att ”sex ska ske inom äktenskapet och är en sak mellan en man och en kvinna”, något man gärna hade berättat för Kalla Fakta om man fått frågan. Däremot är homosexuella välkomna som medlemmar, enligt Bert Åberg.

– Man försöker banalisera vårt program. Huvudpoängen i reportaget är inte att homosexuella inte får bli soldater, vilket inte är en hemlighet, utan att visa att hur det verkligen ser ut bakom Frälsningsarméns eget påstående att alla är välkomna, säger Johan Åsard.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.