Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Julens primetime-krockar

Publicerad: 26 November 2010, 12:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:30

Kanalerna fyller som vanligt upp tv-tablåerna under jul- och nyårshelgen – och programkrockarna blir många.


Ämnen i artikeln:

SVTMTG TVDan PanasTV6Kanal 5TV3TV4

Kampen om tittarna är aldrig så hård som under jul- och nyårshelgen. I år startar slaget den 22 december då SVT 20:00 ställer upp Melodifestivalens årskrönika mot TV4:s kärlekskranka bönder, då deltagarna i ”Bonde söker fru” åker på utlandssemestrar tillsammans.

Samtidigt går ”Vem kan slå Filip och Fredrik” på Kanal 5. TV6 undviker getingboet och lägger filmen ”Sagan om de två tornen” klockan 21:00.

 

På julafton blir det musikkrock då SVT:s julkonsert med Sarah Dawn Finer klockan 20:00 möter TV4:s julkonsert ”O, helga natt”, ledd av Ernst Kirchsteiger.

TV3 hoppas att fiska upp de icke musikintresserade med ”Gordon Ramsay’s Ultimate Christmas”.

Klockan 21:00 rullar de tunga filmerna igång, ”Tomten är far till alla barnen” på TV4, ”Troja” med Brad Pitt på Kanal 5 och en halvtimme senare kontrar SVT1 med Lasse Åberg-filmen ”Hälsoresan”.

 

Den 25:e är det tv-premiär för Harry Potter-filmen ”Fenixorden” på Kanal 5. Filmen startar 18:25 och krokar med Kungens jultal på SVT.

Klockan nio är det åter dags för filmkrockar då Kanal 5 visar ”Sweney Todd” med Johnny Depp, TV3, ”Mr Beans semester” och då SVT visar den första delen av miniserien ”Den Fördömde” med Rolf Lassgård.

 

Den 27:e startar SVT primetime-blocket klockan 20:00 med ”Det Kungliga Bröllopet –bakom kulisserna”. TV4 möter med programmet ”Nyår med Tina”.

På nyårsafton visar TV4 musikalen ”Chicago” 22:15 och krockar med både actionkomedin ”Spy Hard” på Kanal 5 och ”Sällskapsresan Snowroller” och ”Det mesta av det bästa ur årets Skavlan” på SVT.

 

Kanal 5:s presschef Dan Panas är exalterad över Kanal 5:s och Kanal 9:s jultablå:

– Vi kör hela vägen in i kaklet, och har ett dignande julbord. Det blir mycket nytt svenskproducerat som till exempel tre specialavsnitt av ”Vem kan slå Filip och Fredrik” som också har gjort en egen årskrönika.

Kanal 5 bjuder också på extra avsnitt av Pensionärsjävlar, med både nytt material och en del höjdpunkter från säsongen som gått. Vilka är era starkaste kort? – Jag tycker nog att vi har ett totaltutbud som är bra. Det är starkt rakt igenom och vi har fler saker än någonsin att välja bland.

TV4:s programchef, Fredrik Arefalk:

– Vi känner att vi går in med vår starkaste jul- och nyårstablå någonsin. Profilerna Tina och Ernst kommer sätta rejäl färg på julen. Sedan återkommer vi med Fångarna på fortet på Juldagen och drar igång den nya deckaren Morden i Sandhamn.

Varifrån kommer den största konkurrensen?

– Som vanligt från SVT. De är av tradition väldigt starka runt storhelgerna men tror att vi har en tablå som kan matcha dem. Många vill titta på tv under den här perioden och jag tror att vi och SVT kompletterar varandra bra.

MTG TV siktar, utöver att kriga i primetime-blocket, också på att fånga in barnfamiljerna under julhelgen.

– Julen är ju en helg då vi sitter tillsammans i familjen och myser i soffan så vi har laddat upp med många bra barn- och familjefilmer, säger Iréne Lindblad, programdirektör på MTG TV.

Andra starka kort är julkonserten med bland andra Måns Zelmerlöv och Anna Bergendahl. MTG TV har också stora förhoppningar på miniserien Pillars of the Earth, baserad på en bok av Ken Follet, som gått bra utomlands.

– Sedan kör vi de vanliga klassikerna som Victorias Secret och Ivanhoe. SVT är starka under julhelgen men vi tycker att vi har ett utbud som står sig bra i konkurrensen.

Henrik Widell

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.