torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Journalistorganisationens uppmaning: Använd ”burners” för OS-bevakningen

Publicerad: 21 januari 2022, 09:20

Den 4 februari drar de olympiska vinterspelen i Peking i gång.

Journalister som bevakar vinter-OS i Peking bör ha med sig ny teknisk utrustning som lämnas kvar i Kina efter mästerskapen. Det menar Committee to Project Journalists (CPJ).

Ämnen i artikeln:

OSDiscoveryDagspresspressfrihet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Fredag den 4 februari drar vinter-OS i Peking i gång. Som Dagens Media tidigare har rapporterat har mycket av diskussionerna inför det stora sportevenemanget handlat om hur medierna ska förhålla sig till den pågående smittspridningen samt den kinesiska regimens inställning till pressfrihet.

I slutet av november i fjol gick Reportrar utan gränser ut med en varning om att de mediehus som tänkt vara på plats för att bevaka de olympiska spelen kan komma att övervakas.

LÄS OCKSÅ: Pandemi och diktatur: 7 mediehus om hur de hanterar OS i Kina

Nu flaggar även organisationen Committee to Project Journalists (CPJ) för detta samt att den kinesiska kontrollen av medier kräver speciella åtgärder hos mediehusen. Därför uppmanar organisationen utsända journalister att rapportera från så kallade ”burners”, det vill säga nya telefoner och datorer som de inte avser ta hem igen, skriver Washington Post.

Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex hamnar Kina på plats 177 av 180. Den kinesiska regeringen hävdar dock att man kommer att respektera den Internationella olympiska kommitténs regler under mästerskapet. Något som dock har avfärdats av medier och journalistorganisationer runtom i världen.

De olympiska vinterspelen i Kina pågår den 4–20 februari 2022. I Sverige är det Discovery som äger sändningsrättigheterna.

LÄS OCKSÅ: Omikron kan skapa problem för vinter-OS i Peking – så tänker Discovery

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev