Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Journalisterna bakom Estonia-dokumentären frias

Publicerad: 8 februari 2021, 10:17

Henrik Evertsson (t.h) är en av de åtalade. Här under inspelningen av dokumentären om Estonia.

Dokumentärmakarna Henrik Evertsson och Linus Andersson, bakom ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, frias av Göteborgs tingsrätt för brott mot gravfriden. Domen välkomnas av TU och RSF Sverige.


Ämnen i artikeln:

Dplay

Henrik Evertsson och kollegan Linus Andersson har stått åtalade för brott mot gravfriden sedan de under arbetet med Discovery Plus-dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” sänkt ned en dykarrobot som undersökt båtens skrov på det gravfridsförklarade området.

Rättegången mot dokumentärfilmarna inleddes den 25 januari i år – och i dag meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom: Både Henrik Evertsson och Linus Andersson frias från anklagelserna.

I det pressmeddelande där domen meddelas skriver tingsrätten att ingen av de två svenska medborgarna kan straffas. Det på grund av att gärningen har utförts från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten.

Den femdelade dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” prisades i november i fjol med Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande”. Den är också Dplays mest strömmade originaldokumentärserie någonsin, enligt Sam Ekman, Senior Manager Direct-to-Consumer på Discovery Networks Sweden.

Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige) välkomnar i dag domen.

– Det är en otrolig lättnad att domen ser till det journalistiska arbete Henrik Evertsson genomfört och de resultat som dokumentärserien gett, i form av nya dykningar och utredningar, säger ordförande Erik Halkjaer.

LÄS OCKSÅ: Discovery, SJF och TU stöttar de åtalade i Estonia-fallet

TU:s tf vd Thomas Mattsson välkomnar att Henrik Evertsson och Linus Andersson frias, men konstaterar att domstolen inte gör den bedömningen på grund av att de är journalister.

Även Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna, är i dag delvis lättad.

– Jag välkomnar att två journalister inte döms för att ha dokumenterat två tidigare okända håll i Estonias skrov – fynd som nu får tre stater, inklusive Sverige, att genomföra nya undersökningar. Samtidigt vill jag säga att intressekonflikten mellan journalistik och juridik är svår och att domstolen faktiskt inte friar Henrik Evertsson och Linus Andersson för att de är journalister, säger han och fortsätter:

– Det står rent ut i domskälen att den grundlagsskyddade yttrande- och informationsfriheten i sig inte hade varit ett argument för att fria journalisterna, om de exempelvis hade gjort sina dykningar från ett svenskflaggat fartyg och därmed omfattats av den svenska lagen om gravfrid. Däremot hade det faktum att man saknade brottsligt uppsåt och bara hade publicistiska motiv kunnat ge ett mildare straff.

Thomas Mattsson slutsats i dag är alltså att det i praktiken är fritt fram att dyka på Estonia från fartyg som är flaggade i länder som inte har godkänt gravfridslagen.

– Åtminstone enligt svensk domstol – i teorin kan ju domstolar i Finland och Estland som också antagit gravfridslagen göra en annan bedömning.

Samtidigt konstaterar han att dykningarna gjordes med respekt för de omkomna.

– Undervattenskameran var inte inne i vraket eller ens närmare fartyget än en meter, några integritetskränkande bilder har inte spritts och så vidare. Jag vill betona att journalister som tillämpar okonventionella arbetsmetoder bör göra det med stor försiktighet och efter noga överväganden av lag och etik.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dplay

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev