Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Journalister skenavrättade i Libyen

Publicerad: 10 Mars 2011, 07:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

Tre reportrar från brittiska BBC torterades i 21 timmar.


Libyens diktator deklarerade tidigt in i revolutionen att utländska journalister inte var välkomna i landet – och att de skulle betraktas som laglösa.

Tre BBC-reportrar har nu släppts fria efter att ha torterats, misshandlats och dessutom utsatts för skenavrättning. Trion greps av Khaddafi-trogna styrkor när de försökte ta sig in i staden al-Zawiya. Efter att de indentifierat sig som journalister fördes de till ett fängelse i huvudstaden Tripoli.

– Jag tittade upp och såg en man med ett automatvapen. Han gick runt och satte vapnet mot fångarnas nackar. Sedan gick han fram till mig, satte vapnet mot min nacke och tryckte av två gånger. Kulorna ven förbi mitt öra. Soldaterna bara skrattade, säger BBC-reportern Chris Cobb-Smith till den egna tv-kanalen, uppger Aftonbladet.

Flera svenska medier har, efter viss tvekan, valt att skicka reportrar till Libyen. Under revolten i Egypten misshandlades och trakasserades svenska journalister av regimlojala.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.