Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Josephine Freje om nya rollen i "Fuskbyggarna"

Publicerad: 5 januari 2018, 11:05
Uppdaterad: 5 januari 2018, 12:41

Josephine Freje. Bild: Pressbild

Journalisten Josephine Freje bildar programledarpar med Anders Öfvergård. "Hemmet är ens heliga borg, så när någon kommer in och jävlas då går jag igång".


Ämnen i artikeln:

FuskbyggarnaTV 4

Fuskbyggarna har blivit ett väletablerat program på TV4 och har flera säsonger lätts av Martin Timell. Som bekant har Martin Timell fått lämna TV4 efter anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp som uppdagades i samband med uppropet #metoo.

Nu börjar inspelningsprocessen för en ny säsong som, tillsammans med tidigare huvudprogramledaren Anders Öfvergård, ska ledas av journalisten Josephine Freje.

– Jag har alltid älskat program där man granskar saker som drabbar vanligt folk. Fuskbyggare är något som kan slå sönder folks privatekonomi, liv och hem. Hemmet är ens heliga borg, så när någon kommer in och jävlas då går jag igång, säger Josephine Freje till Dagens Media.

Josephine Freje har tidigare prisats för sin journalistik. 2014 vann hon Guldspaden för reportaget " Psykbryt" tillsammans med Julija Sidner. Hon var även finalist förra året med reportaget " Utanförskapet inifrån" i Expressen.

De journalistiska erfarenheterna tar hon nu med sig in i en ny säsong av "Fuskbyggarna", där tanken är att hon ska jobba mer med researcharbetet, medan Anders Öfvergård mer kommer vara ute på fältet.

– Jag kommer stå för den grävande biten och ta fram fakta tillsammans med våra researchers. Även intervjua jurister och hitta fler case. Är det någon som renoverat ett badrum som drabbats av svartmögel så kanske det finns fler drabbade där ute. Då kommer det vara jag som är ute och träffar de så kallade ”sido-casen”.

Hur tar du med dig dina journalistiska erfarenheter till programmet?

– Nu har jag lite guldläge. I stort sett är det ett helt nytt gäng och format som ska jobba med "Fuskbyggarna". Det finns en förändringsvilja inom redaktionen att få in mer journalistik i programmet och kanske vågar gå på lite tuffare och komma in mer under ytan. Fulbyggen drabbar inte bara de som köper tjänsten, utan även seriösa byggföretag i landet.

Josephine Freje tycker att det är konstigt att "Fuskbyggarna" ligger under kategorin nöje, eftersom hon anser att det egentligen rör sig om ett samhälls- och nyhetsperspektiv som handlar om folks liv och hem.

Har du varit i kontakt med Anders Öfvergård?

– Ja, han ringde för en stund sedan. Det här gick väldigt snabbt. Det var precis innan jul som jag kom in i bilden, och jag trodde att Anders Övfergård varit med i processen, men det var en surprise för honom också. Men han verkade glad. Jag tror vi kan bli ett jävligt bra team. Han verkar gå igång på samma saker och bryr sig om drabbade familjer.

När drar inspelningen igång?

– Vi ska träffas hela gänget 15 januari och sen blir det nog mer inspelningsintensivt i februari. Allt ska vara klart inom loppet av fyra månader och sen kör det igång under hösten.

"Fuskbyggarna" söker fortfarande fler case där familjer blivit drabbade för fuskbyggen.

– Vi har fått massor med bra tips redan och det verkar finnas hur mycket folk som helst som blivit drabbade, men det finns fortfarande några till som vi kan få in. Har du drabbats av dessa fulingar kan du höra av dig till "Fuskbyggarna". 

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

FuskbyggarnaTV 4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.