Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Jordskott" och "Welcome to Sweden" prisades i BANFF Awards

Publicerad: 10 juni 2015, 11:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

SVT:s "Jordskott" och TV4:s "Welcome to Sweden" prisades internationellt.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4

I går avgjordes den internationella tv-prisgalan BANFF Rockie Awards i Kanada. Bland vinnarna fanns två svenska tv-serier, däribland SVT:s "Jordskott" som produktionsbolaget Palladium står bakom. Tv-serien, som haft tittarsiffror på uppåt 1,5 miljoner och redan sålts till den brittiska tv-kanalen ITV Encore, vann pris för bästa tv-drama.

– Att vinna en BANFF, det är stort hur man än vrider och vänder på det, kanske en större händelse än vad många vet i Sverige, säger Henrik Björn, regissörern bakom serien till Dagens Media och fortsätter:

– Jordskott är på många sätt en formel för hur jag och Palladium kommer jobba framöver. Noga utvalda projekt där passion och skaparglädje styr. Att debutprojektet blev så här framgångsrikt är förstås fantastiskt men jag har också vetat att vi är väldigt bra på det vi gör. Det är förstås ingen slump utan väldigt hårt och målmedvetet arbete från många duktiga människor som ligger bakom framgångarna.

Också TV4 vann pris på galan. Greg Poehlers svensk-amerikanska humorserie "Welcome to Sweden", vars första säsong producerats av FLX, vann pris för bästa sitcom.

– Det känns jättebra att få internationellt beröm. Det är en bekräftelse på att vi har gjort något bra, något som funkar runt om i hela världen. Det är svårt att göra något som ska fungera både i Sverige och USA och i andra länder. Det är svårt att tillfredsställa alla. Vi gjorde ett bra jobb med att få ihop det. Den första säsongen, som är den som prisas, gjorde vi tillsammans med FLX så det är kul för dem att vinna pris också, säger Greg Poehler till Dagens Media.

När "Welcome to Sweden" hade premiär i TV4 drog den hela 1,6 miljoner tittare men sedan dess har tittarsiffrorna dalat och finalavsnittet av den andra säsongen som produceras av Jarowskij, sågs av 580 000.

– Vi sänds inte efter Let's Dance längre, det är bara en fråga om slottar. Jag är inte orolig över de svenska tittarsiffrorna, de är bara en liten procent av det totala tittandet, säger Greg Poehler.

Blir det en ny säsong?

– Alla vill det så jag hoppas det, TV4 är väldigt nöjda. Den andra säsongen har inte haft premiär i USA än så vi brukar vänta till dess med att bestämma något. Men jag är hoppfull.

Huruvida det blir en ny säsong av "Jordskott" är inte heller klart. Det handlar om "tid, tajming, pengar och tillgänglighet" säger Henrik Björn.

– Det är en ibland seg process men det är så det funkar. I de mer kommersiella kanalerna utomlands tycker de det är märkligt att vi inte redan är på inspelning av säsong två. Men jag måste säga jag uppskattar SVT:s arbetsgång. Vi vill alla att detta ska fortsätta vara en fantastisk serie och att en säsong två, om den blir av, behåller Jordskotts unika tilltal – men är ännu starkare än första säsongen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev