Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Johanna Bäckström Lerneby prisas som ”Årets röst”

Publicerad: 18 november 2020, 10:16

Johanna Bäckström Lerneby prisas för sitt arbete med reportageboken Familjen som handlar om klanbaserade kriminalitet.

För andra gången tilldelas Johanna Bäckström Lerneby Stora journalistpriset. Denna gång prisas hon i kategorin ”Årets röst” för reportageboken Familjen.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

I dag var det återigen dags för prisutdelning av Stora Journalistpriset 2020.

På måndagen prisades SR-journalisterna Emelie Rosén och Ylva Lindgren i kategorin ”Årets berättare” för radiodokumentären ”Gamer” och i går kammade Emanuel Karlsten hem vinsten i kategorin ”Årets förnyare” för sin coronarapportering under namnet ”Coronaveckan som gått”. 

I dag onsdag delades det ut pris ut i kategorin Årets Röst. Priset ska gå till en stark röst som synts, hörts och märkts och till vinnare utsågs Johanna Bäckström Lerneby för sin reportagebok Familjen.

Motiveringen lyder: ”Med mod och integritet har hon fått oss alla att föra ett nödvändigt samtal om släktbandens roll i den grova kriminaliteten.”

Det är andra gången Johanna Bäckström Lerneby vinner Stora journalistpriset. Förra gången var 2015, då prisades hon i kategorin ”Årets berättare” för Filter-reportaget Att skapa ett monster.

– Det har varit lika roligt båda gångerna. Dessutom är det för reportage jag älskar, säger Johanna Bäckström Lerneby, i studion.

Förutom Johanna Bäckström Lerneby var Aftonbladets Nivette Dawod och SVT:s Anna Lindman nominerade i kategorin.

Med anledning av spridningen av coronaviruset delas Stora journalistpriset i år ut fem dagar i rad klockan 11. Här är årets samtliga nominerade.

LÄS OCKSÅ: Är det Facebooks förtjänst att DN dominerar Stora Journalistpriset?

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev