Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Johan Croneman om kristallen: ”Ingenting kan bli sämre”

Publicerad: 1 September 2015, 06:54
Uppdaterad: 14 Mars 2016, 13:05

DN:s Johan Croneman brutalsågar Kristallen – men Svante Stockselius slår tillbaka och kallar texten för ”populistisk”.


Ämnen i artikeln:

Kristallen

Vinnarna på tv-galan Kristallen i söndags hamnade något i skymundan. Istället var det den totala förvirringen när Måns Zelmerlöw läste upp fel vinnare som skapade rubriker.

Enligt MMS följde över en halv miljon tittare Kristallen, som i år sändes i TV3. Det var enligt MTG rekord för TV3:s Kristallen-sändningar, och en högre siffra än när Filip och Fredrik 2012 ledde den ambulerande galan i Kanal 5.

- Vi är väldigt glada att över en halv miljon tittare sjönk ner i soffan på söndagkvällen framför Kristallen-galan. De bjöds på underhållning och överraskningar, skrev MTG TV:s presschef Susanne Nylén i går till Dagens Media.

Hon passade även på att ösa beröm över programledarna Rachel Mohlin och Josephine Bornebusch.

Men alla är inte lika nöjda med vad som visades i tv-rutan.

I en krönika i dagens tidning levererar Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman en furiös sågning av Kristallen.  

Han kallar den för ”pinsam”, ”ett komplett skämt” och ” det mest usla tv-programmet man kan komma på”.

Johan Croneman fortsätter sin brutalsågning med att kalla Kristallengalan komplett korrupt, tom och ”så meningslös att ingenting kan bli sämre”. Hans kritik går bland annat ut på att bara de mest populära programmen lyfts fram i Kristallen istället för Sveriges bästa tv-produktioner.

”Kristallengalan ger fullständigt fan i de bästa programmen, bryr sig bara om de mest populära, och det kan man ju göra om man vill – men pinsamt, rakt av, är det under alla omständigheter. Och själva galan vinner lätt Kalkonen: Sveriges sämsta tv-produktion – på länge. På allvar. Helt seriöst uselt”, skriver Johan Croneman.

Han passar dock på att berömma programledarna.

”Josephine Bornebusch och Rachel Molin var ändå mitt i allt ofattbart bra. De var helt solo, helt övergivna av en redaktion som inte skrivit en enda begåvad rad till dem. Jag kan liksom inte förstå att de orkade stå där, att de inte bara klev av, gick iväg, stack, försvann, mitt under sändning”, skriver Johan Croneman.

Svante Stockselius, ordförande för Kristallen, tycker att Johan Cronemans kritik är orättvis.

– Jag vet inte varför han tar i så, det känns som en populistisk text. Den skiljer sig också från vad andra tv-krönikörer skrivit, som hyllat galan som en av de bättre vi har haft. Det är en orättvis kritik gällande både vinnare och nominerade som jag varken delar eller förstår, säger Svante Stockselius till Dagens Media.

Hur menar du att den är populistisk?

– Det är som att en gala som går i tv som handlar om tv ska sågas. Jag saknar också konstruktiv kritik. I den här krönikan handlar det bara om att ösa galla, det känns lite populistiskt.

Svante Stockselius påminner om att tittarna har röstat fram vinnarna i fyra av kategorierna och att en namnkunnig jury har vaskat fram de övriga pristagarna.

Han tar också TV3 i försvar gällande själva sändningen.

– Jag, liksom flera tv-kritiker, tyckte att det var en bra gala. Den var kul och innehöll oväntade inslag. Tyvärr hade vi en olycklig incident som vi har rett ut. I övrigt tyckte jag att den flöt på bra och var sevärd, vilket många verkar ha tyckt sett till tittarsiffran.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kristallen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.