Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

JK utreder inte Rambergs förtalsanklagelse

Publicerad: 1 oktober 2019, 10:02

Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle och ansvarig utgivare för dokumentären,

Justitiekanslern har beslutat att inte utreda ifall Josefin Nilsson-dokumentären utgjorde förtal mot Örjan Ramberg.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var i våras som SVT sände dokumentären ”Älska mig för den jag är” som handlade om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv och död. 

I förra veckan stod det klart att skådespelaren Örjan Ramberg förtalsanmäler SVT. Det eftersom han anser att han – i den mycket omtalade dokumentären – felaktigt pekades ut som ansvarig för Josefin Nilssons död.

Så i dag kom beskedet från JK. Någon förundersökning om förtal inleds inte. Det eftersom JK anser att det saknas grund.

”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas”, står i beslutet.

I dokumentären är Örjan Ramberg anonymiserad. Däremot tas den dom som kom i slutet av 90-talet, i vilken Örjan Ramberg fälls för olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud mot Josefin Nilsson, upp.

I ett mejl till Dagens Media i samband med att förtalsanmälan blev känd kommenterar Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle och ansvarig utgivare för dokumentären, beslutet.

”Det var inte vårt syfte att skapa diskussion om rättsprocessen på 90-talet. Vi pekar inte ut någon som ansvarig för Josefin Nilssons död. Det är ett orsakssamband som varken finns i filmens premiss eller i hur den är berättad.”

Martin Vårdstedt har avböjt att kommentera JK:s beslut.

Om förtalsmål

Justitiekanslern, Mari Heidenborg, är ensam åklagare vid tryckfrihetsbrott – och den som kan väcka allmänt åtal.

 

Även den som utsatts för ärekränkning kan väcka åtal, men då är det fråga om ett så kallat enskilt åtal. Det innebär bland annat att personen själv måste driva processen samt riskerar att bli skyldig att betala rättegångskostnaderna.

 

Om åtal väcks vid tryckfrihetsbrott är det den person som var ansvarig utgivare datumet för publiceringen som åtalas.

 

Sedan är det upp till en tryckfrihetsjury bestående av nio ledamöter att avgöra om ett brott begåtts. För att det ska bli en fällande dom måste sex av dem rösta ja till att det handlar om förtal. Ett eventuellt frikännande kan inte överklagas.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev