Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Jesper Petersson: ”Jag går inte ut i strejk för facket”

Publicerad: 18 November 2016, 06:00
Uppdaterad: 18 November 2016, 15:30

Efter hotet om strejk ställer sig Idol-deltagaren Jesper Petersson bakom produktionsbolaget Fremantle. ”Det är intressant att Musikerförbundet vill ta ut mig i strejk utan att haft någon som helst kontakt med mig”.


Ämnen i artikeln:

IdolFremantle MediaTV4

Som Dagens Media tidigare berättat har Musikerförbundet tagit fram stridsyxan mot produktionsbolaget bakom Idol – Fremantle.

Facket hotar med strejk idag fredag om Idol-deltagarnas villkor inte förbättras. Produktionsbolaget ger ett svavelosande svar: Då åker deltagarna ut ur tävlingen.

Nu drar idoldeltagaren Jesper Petersson lans för produktionsbolaget Fremantle.

– Det är egentligen ganska surrealistiskt. Jag visste exakt vad jag gav mig in i. Det står kronor och ören i kontraktet. Jag hade kunnat välja att inte skriva på, säger Jesper Petersson till Dagens Media och fortsätter:

– Man måste ta i beaktning att vi var helt okända personer och att det innebär risk för skivbolagen. Men även ta hänsyn till det ekonomiska värdet av den marknadsföring och pr som vi får. De erbjudanden och den uppmärksamhet jag fått hade jag aldrig annars fått. Och för mig är det värt att vara fattig i två och halv månad för det. Jag hade blivit ännu fattigare om jag försökt få det här genomslaget privat.

Samtidigt slår han ett slag för Musikerförbundets krav.

– Det är bra att Musikerförbundet vill statuera ett exempel. Dåligt betalt är ett problem för hela kultursektorn. Men det är något som inte bara händer oss fem som är kvar, det är så många fler. Jag har frilansat som musiker tidigare; många sena nätter och långa resor, och då är det ingen i facket som velat ta ut mig i strejk.

Jesper Petersson vänder sig också mot att Musikerförbundet inte etablerat någon som helst kontakt med honom – för att sedan ta ut honom i strejk.

– När man strejkar måste det väl finnas en dialog med en facklig representant, så att man vet sina rättigheter och skyldigheter.

Det avtal som Idol-deltagarna skriver under innebär bland annat en veckolön om 875 kronor, långa avtal med skivbolaget och managementbolaget samt att ge upp royalties. Av Musikerförbundet kallas det för slavkontrakt.

Hade inte du gynnats av ett bättre avtal?

– Det är klart. Men nu såg avtalet ut som det gjorde och vi hade en månad på oss att ta ställning till det. Inför kommande säsonger tycker jag absolut att det är bra om man tar förhandlingarna vidare. Men nu det är fyra veckor kvar och vi är fem stycken kvar i programmet.

Får du medhåll från de andra kvarvarande idoldeltagarna?

– Vi pratar inte så mycket om det här inom gruppen. Alla människor i världen får föra den kamp som de tycker är viktig, och jag respekterar det. Men jag kommer inte att gå ut i strejk om det blir aktuellt.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

IdolFremantle MediaTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.