Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Jeanette Gustafsdotter tar emot betänkande från public service-utredning

Publicerad: 15 februari 2022, 15:06

Foto: Christine Olsson/TT

Utredningen om innehållsvillkoren på internet för public service är klar. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter tog emot betänkandet under tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Public serviceJeanette Gustafsdotter

Den 19 mars tillsatte regeringen en utredning som ska ge förslag på hur public service innehåll på nätet ska kunna omfattas av samma villkor som gäller för sändningarna i marknätet.

I dag tisdag tog kulturminister Jeanette Gustafsdotter betänkandet från ”Utredningen om innehållsvillkor på internet för public service”

Särskild utredare har varit kammarrättsrådet Ann-Jeanette Eriksson och sekreterare har varit Kerstin Morast

Bakgrunden till utredningen är att regeringen har sett ett behov av en enhetlig reglering i takt med att innehållet via nätet ökar. 

Utredningen har gett förslag på hur villkoren för public service-innehåll på internet kan se ut samt bedömt vilka av villkoren i nuvarande sändningstillstånd som är lämpliga även för verksamheten på nätet under resterande delen av tillståndsperioden. De lagändringar som krävs för att dessa villkor ska kunna gälla föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 – förutsatt att riksdagen beslutar om de grundlagsändringar som krävs. 

I betänkandet står: ”De villkor som bedöms som lämpliga att kunna ställa upp för sändningar och tillhandahållanden genom tråd för återstoden av tillståndsperioden är villkor om opartiskhet och saklighet, genmäle samt förbud mot och villkor för att sända reklam eller andra annonser, sponsrade program och produktplacering.”

Och vidare: ”Förslaget utgår från att ett urval av de villkor som i dag gäller för marksändningar kan anses som grundläggande för allmänhetens förtroende för public service, dess uppdrag och verksamhet. Dessa villkor bör därför gälla även för sändningar av ljudradio, tv och sökbar text-tv samt tillhandahållanden av beställradio och beställ-tv genom tråd.”

Utredningen har också tittat på möjligheten att ändra befintlig ordning för beslut vid förhandsprövning av nya tjänster, utifrån behovet att upprätthålla public service-företagens oberoende. 

Som det ser ut nu fattas det slutliga beslutet vid den typen av prövning av regeringen. Utredningen föreslår att beslut istället fattas av Myndigheten för press, radio och tv samt att detta ska kunna överklagas. Denna ändring föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev