Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Janne Josefsson: "Ska SD inte få debattera i Aktuellt?"

Publicerad: 29 September 2016, 07:04
Uppdaterad: 5 Januari 2017, 15:16

SVT:s programdirektör Jan Helin och Uppdrag Granskning-profilen Janne Josefsson i munhuggning kring vilka som får debattera i SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTSverigedemokraterna

Det var efter debatten kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg som SVT bjöd in den extremist-anklagade publikationens utgivare Vávra Suk till Aktuellt.

Men kritiken lät inte vänta på sig, och studioreportern utmålades som dåligt förberedd, och många ansåg att Vávra Suk fick basunera ut sina åsikter oemotsagd på bästa sändningstid. ”Ett journalistiskt haveri” tyckte Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Igår gav SVT:s programdirektör Jan Helin kritikerna rätt, när han gick ut i ett debattinlägg i DN där han menade att det var ett felaktigt beslut att intervjua Vávra Suk.

Med anledning av detta möttes Jan Helin och Uppdrag Granskning-profilen Janne Josefsson i Aktuellt under onsdagskvällen, för att debattera vilka som bör få delta i debatt i SVT.

Både Janne Josefsson och studioreportern hävdade att Jan Helin under ett tidigare möte med Aktuellt-redaktionen sagt att extremister inte ska kunna ges utrymme i SVT:s debattprogram. Janne Josefsson drog sig inte för att kritisera sin chef, och menade bland annat att det var samma budskap som han tolkat in i Jan Helins debattartikel.

– Du har stora problem när en redaktion uppfattar det på det sättet, jag läser det på det sättet. Men jag är jätteglad om du blir tydlig här om att vi ska kunna ha debatter även med dem vi inte tycker om, sade Janne Josefsson, och tillade:

– Public service är något annat än en privat tidning.

Han menade vidare att Jan Helin för något år sedan, när han fortfarande var publisher för Aftonbladet, kallade Sverigedemokraterna för ett fascistiskt parti.

– Då menar jag, går gränsen där? Ska inte de heller få vara med i debatt i Aktuellt?

Jan Helin svarade i mun på Josefsson:

– Det är väl fullständigt självklart. Det har vi ju nästan dagligen.

Han underströk även att han har ”100 procent förtroende för Aktuellt-redaktionen” och att det är viktigt att man tar debatten om vad man bör och inte bör ägna sig åt.

– Vi kommer bli bättre av det här. För låt oss vara eniga om en sak, vi var inte jättebra i torsdags kväll.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.