onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Jan Scherman stoppade SD-filmen

Publicerad: 27 augusti 2010, 13:04
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:41

Jan Scherman, vd för TV4 och ansvarig utgivare för all reklam i kanalen, fattade beslutet om att Sverigedemokraternas reklamfilm inte skulle sändas.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanSverigedemokraternaTV4

FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Dagensmedia.se berättade tidigare idag att TV4-Gruppen har beslutat att inte sända Sverigedemokraternas nya reklamfilm som presenterades idag.

– Vi anser att det finns risk för att vi bryter mot lagen om den visas. Det har vi berättat för Sverigedemokraterna och bett dem att komma in med en ny film. Vi har inte sagt nej till dem som annonsör, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör för TV4-Gruppen, till Dagensmedia.se.

TV4 gör bedömningen att SD-filmen bryter mot radio- och tv-lagens demokratiparagraf, samt troligen även mot förbudet mot hets mot folkgrupp.

Ansvarig utgivare för reklamen på TV4 är vd Jan Scherman.

– När vi satte igång hela den här processen om att ta in åsiktsreklam var vi väldigt tydliga med att sätta upp riktlinjer om vad som gällde. Det har samtliga politiska partier accepterat, säger Gunnar Gidefeldt.

Vad har SD sagt till er om beslutet?

– Vi har lämnat budskapet till dem. Hur de reagerar på det får de själva berätta om.

Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna, säger att han inte upplever att filmen bryter mot lagen.

– Jag kan inte se att det här skulle vara hets mot folkgrupp, det är en valfilm, utrymmet är stort för vad man får säga. Man spelar helt enkelt på folks rädslor. Juridiskt ligger den inom det tillåtnas ram, säger han till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev