Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Jan Scherman stoppade SD-filmen

Publicerad: 27 Augusti 2010, 13:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:41

Jan Scherman, vd för TV4 och ansvarig utgivare för all reklam i kanalen, fattade beslutet om att Sverigedemokraternas reklamfilm inte skulle sändas.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanSverigedemokraternaTV4

Dagensmedia.se berättade tidigare idag att TV4-Gruppen har beslutat att inte sända Sverigedemokraternas nya reklamfilm som presenterades idag.

– Vi anser att det finns risk för att vi bryter mot lagen om den visas. Det har vi berättat för Sverigedemokraterna och bett dem att komma in med en ny film. Vi har inte sagt nej till dem som annonsör, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör för TV4-Gruppen, till Dagensmedia.se.

TV4 gör bedömningen att SD-filmen bryter mot radio- och tv-lagens demokratiparagraf, samt troligen även mot förbudet mot hets mot folkgrupp.

Ansvarig utgivare för reklamen på TV4 är vd Jan Scherman.

– När vi satte igång hela den här processen om att ta in åsiktsreklam var vi väldigt tydliga med att sätta upp riktlinjer om vad som gällde. Det har samtliga politiska partier accepterat, säger Gunnar Gidefeldt.

Vad har SD sagt till er om beslutet?

– Vi har lämnat budskapet till dem. Hur de reagerar på det får de själva berätta om.

Per Hultengård, jurist på Tidningsutgivarna, säger att han inte upplever att filmen bryter mot lagen.

– Jag kan inte se att det här skulle vara hets mot folkgrupp, det är en valfilm, utrymmet är stort för vad man får säga. Man spelar helt enkelt på folks rädslor. Juridiskt ligger den inom det tillåtnas ram, säger han till TT.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.