Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag30.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Jan Scherman om bråket på Nyhetsbolaget: "Det är jobbigt"

Publicerad: 15 Juni 2012, 08:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:18

Det har stormat på Nyhetsbolaget sedan det stod klart att de anställda får sämre villkor än på TV4. Nu ger styrelseordförande Jan Scherman sin syn på konflikten i en stor intervju med dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

BonnierJan SchermanNyhetsbolagetTV4 NewsTV4

Det var i februari som Nyhetsbolaget äntligen slog upp portarna. Men det som skulle bli en gyllene start för Bonniers nyhetsproduktionsbolag har istället präglats av en bitter konflikt mellan ledningen och de anställda.

För att förstå konflikten – som av de anställda kallats för "krigsliknande" – måste man gå tillbaka till maj 2011 då planerna för Nyhetsbolaget stakades ut under ett styrelsemöte.

– Vi var alla överens om att nyhetsmaterialet är jätteviktigt för TV4 men att vi måste effektivisera kostnaderna. Annars skulle vi inte klara av att bedriva verksamheten, säger Jan Scherman, tidigare vd på TV4 och nuvarande styrelseordförande i Nyhetsbolaget, till dagensmedia.se.

Lösningen blev Nyhetsbolaget, ett bolag som först hette Nordisk Television och som legat vilande i flera år, och som verksamheten övergick till.

– Det bästa sättet att utveckla verksamheten var att bilda ett nytt bolag. Vi var då också väldigt tydliga med vilka typer av effektiviseringar vi ville göra.

Uppdraget föll på Nyhetsbolagets tillträdande vd Göran Ellung och i september samma år presenterades så den fullständiga planen för styrelsen.

Resultatet blev ett sparpaket på drygt 50 miljoner kronor över två år som delvis innebar att det gamla "husavtalet" revs upp till förmån för ett nytt kollektivavtal med bland annat sämre ob- och semestervillkor.

Sparpaketet är också bakgrunden till den konflikt som just nu rasar mellan ledningen och de anställda. Jan Scherman själv säger att han förstår den hårda kritiken.

– Jag har full förståelse både för besvikelsen och för den kritik som riktats mot ledningens åtgärder. Jag har varit med och genomfört flera stora förändringar på TV4 som har inneburit att 150 jobb försvunnit. Vi har sparat nästan 275 miljoner kronor och det är alltid jobbigt och besvärligt i sådana här situationer.

Samtidigt beskriver han sparpaketet som en absolut nödvändighet för Nyhetsbolagets fortlevnad.

– Jag tror på Nyhetsbolaget och TV4 News stenhårt men jag är också helt övertygad om att vi kommer råka illa ut om vi inte effektiviserar och frigör resurser och kostnader för att bygga verksamheten framåt, säger han och fortsätter:

– Vi kan säga att allt är bra och strunta i att göra något men då kommer vi stå där om 4-5 år och ha en kostnad som vi inte kommer kunna hantera. Jag vill inte vara passiv och invänta den situationen och tycker det är klokt och ansvarsfullt att agera nu.

De anställda på Nyhetsbolaget uppger att de känner sig grundlurade och att "TV4-andan" har försvunnit. Hur ser du med din långa bakgrund på TV4 på den kritiken?

– Jag förstår som sagt att människor är upprörda. Varje neddragning är besvärlig och leder till välmotiverade besvikna reaktioner.

Han hävdar också att anklagelserna om att ledningen ska ha försökt vilseleda de anställda är falska.

– Materialet som vi presenterade i september förra året innehöll en mycket detaljerad redovisning för de effektiviseringsåtgärder vi planerat. Efter varje styrelsemöte har vi dessutom gått ut både skriftligt och muntligt med interninformation.

Fackets kritik om att ledningen inte varit tydliga med sina intentioner förstår han inte.

– Det är helt enkelt inte sant och det styrks av de skriftliga redovisningar och protokoll som lämnats till fackklubbar och medarbetare. Varför kritiken kommer först ett år senare kan jag inte svara på utan det får stå för de som leverar kritiken, säger han och fortsätter:

– Jag har inga bekymmer med att de säger att vi har lurats, men det är alltså inte sant och det är väsentligt att nämna det. Skriver man på ett styrelseprotokoll utan att reservera sig på någon punkt eller på annat sätt anföra invändningar har man accepterat bildandet av Nyhetsbolaget med de konsekvenser det medförde.

Hur kan du och facket ha en så vitt skild bild av vad som har hänt?

– Jag tror inte att det är bra att spekulera i det så därför vill jag inte göra det. Jag kan bara utgå från verkligheten och den är att man kan uppfatta åtgärder på olika sätt. Har man informerat om något och har så extremt tydlig dokumentation då måste man utgå från det.

När det gäller den hårt kritiserade bonus som Jan Scherman erbjöd Göran Ellung för att genomföra sparpaketet säger han att han tycker att styrelsen reagerade omedelbart.

– Bonusen diskuterades ett antal gånger men Göran Ellung tackade nej samma dag som styrelsen presenterade den.

Blev du förvånad över att bonusen ansågs kontroversiell med tanke på att bolaget ska spara?

– Nej, det blev jag inte. Däremot var det bra för mig att fackets representanter tydligt framförde kritiken. Då förstod jag vidden och tyngden av det. Därför tycker jag att det var riktigt bra att Göran tog iniativet och tackade nej till bonusen.

Slutligen, är du orolig över att Nyhetsbolagets produktion ska påverkas negativt av det som hänt?

– Nej jag är inte orolig för det. Ska jag bli orolig måste det komma någonting som föranleder mig att bli det. Däremot tycker jag att det är trist att vi befinner oss i den här situationen men jag kan inte kommentera besvikelsen mer än jag gjort nu.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.