Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Jan Scherman: ”Nent erbjöd Telia ett samarbete om Champions League”

Publicerad: 9 april 2020, 11:35

Jan Scherman.

Foto: Janne Næss

KOMMENTAR. Telias köp av sändningsrättigheterna till Champions League, för 1 miljard kronor om året, gör att frågan om statens ägande av TV4 kommer att få ny näring, skriver Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

TeliaTV4Champions League

Enligt Dagens Medias uppgifter är det Telia som köpt rättigheterna till Champions League, CL. Uppgiften bekräftas av flera källor med direkt inblandning i affären.

Telias avtal gäller bara Sverige, och priset är drygt 1 miljard kronor om året. Alltså mer än 3 miljarder kronor totalt. Det är vad förre ägaren Nent betalade för Danmark, Norge och Sverige tillsammans. Priset har alltså stigit i rekordfart. 

Nent behåller rättigheten i Danmark. Och i Norge säger Dagens Medias uppgifter att det är norska TV2 som köpt. Prissumman totalt kan ligga på en ökning nära en fördubbling jämfört med vad Nent fick betala förra gången.

Två frågor har redan börjat diskuterats idag när det stod klart att UEFA, den europeiska fotbollsfederation som äger CL, sålt sin rättighet. 

Den första handlar om varför UEFA sålde nu, mitt under coronakrisen då många mediebolag är hårt pressade ekonomiskt. Kritiken är mycket hård från Nent som alltså förlorar CL i Sverige efter att ha haft rättigheten ända sedan 1992.

Nents koncern-vd Anders Jensen har offentligt uttalat hårda ord mot UEFA.

Den andra frågan gäller det statligt dominerade Telias agerande. Telia vinstvarnade nyligen då bolagets kvartalsrapport presenterades. Orsaken var de ekonomiska problem som just nu tynger TV4. TV4:s vinst riskerar att halveras under innevarande år. Tappet kan bli ännu större. Statens intäkter från Telia är i nuvarande läge extremt viktiga då helt oplanerade stöd i mångmiljardklassen betalas ut till näringslivet med anledning av coronakrisen. 

Telia och TV4 har också fått skarp kritik av förre näringsministern Björn Rosengren för att man planerar att låsa in alltmer av sitt innehåll till Telias plattform. Rosengrens kritik har tillbakavisats av TV4, som anser att han inte är trovärdig då han tidigare jobbat åt bland annat Tele2. Och enligt TV4 påstås göra det fortfarande. 

Likväl innebär dagens nyhet att Telia investerat ett mångmiljardbelopp i en sporträttighet och sopat banan med alla konkurrenter som inte kunnat hänga med i priskarusellen – vilket gör att frågan om statens ägande av TV4 kommer att få ny näring.  

LÄS ÄVEN: Ingen sport – så styr tv-husen om 

För en tid sedan säkrade Nent rätten till Premier League, PL, i ytterligare sex år. PL omfattar cirka 250 matcher om året under perioden augusti till maj. CL är en kortare turnering som blir publikt attraktiv från och med åttondelsfinalerna, det vill säga från februari till maj. 

Prisökningarna inom sporträttighetsbranschen fortsätter alltså, i strid med den utveckling som just nu innebär att coronakrisen satt press nedåt för alla.

Till bilden hör också att Nent enligt Dagens Medias uppgifter erbjudit Telia-ledningen ett samarbete kring Champions League, men till svar fått kalla handen. 

Discoverys intresse och budgivning har inte varit i nivå med de pengar Telia lagt på bordet. Discoverys ägare är dessutom mycket tveksamma till ytterligare tunga sporträttighetsinvesteringar i Norden, inte minst efter Discoverys köp av den allsvenska fotbollen för 500 miljoner kronor i sex års tid. 

LÄS OCKSÅ

Unibet om hur sponsorskapet påverkas när allsvenskan ställs in
Mängder av inställd sport – så påverkas tv-husen av krisen
Spelbolagen ser över marknadsföringen: ”Fokus på att förändra budskapen”
Sportredaktioner tappar nästan all bevakning 

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Ämnen i artikeln:

TeliaTV4Champions League

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev