Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Logga in


Rörligt

Jan Scherman: "Granska ägarstrukturen i Bonnier"

Publicerad: 18 Juni 2012, 07:58
Uppdaterad: 06 December 2015, 14:18

Ägarstrukturerna i mediebolag som Bonnier, SVT och Schibsted bör granskas av en parlamentarisk utredning. Det säger Bonniertoppen Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

BonnierJan Scherman

Det är i en krönika publicerad i dagens utgåva av Dagens Industri som Jan Scherman argumenterar för att ägarkoncentrationen i svensk media bör granskas.

"Trots varandes Bonnierdirektör förordar jag en rejäl parlamentarisk utredning om ägarstrukturerna på den svenska mediemarknaden. Det gäller förstås Bonniers mediemakt. Men det gäller även den svenska statens medieägande i form av SVT, Teracom och Boxer", skriver Jan Scherman.

Även multinationella mediebolag som MTG och Schibsted bör granskas.

"Ägarkoncentrationen inom medierna, hur den påverkar oss alla och hur den bör regleras är en central fråga för en demokrati som vill vara fungerande", skriver han.

Jan Scherman menar också att det är viktigt att även nya spelare som Telia, Com Hem, Google, Facebook och Apple granskas.

"Värderingarna inom dessa multinationella jättar måste granskas och bli synliga eftersom de som innehållsleverantörer rör sig i yttrandefrihetens marker".

Samtidigt passar Jan Scherman på att ge politikerna en känga.

"I det här sammanhanget är det bara att konstatera att vår kulturminister agerar oförsvarligt passivt, i likhet med hela oppositionen som parkerat sig på avbytarbänken i hopp om att snart få komma ut på planen och spela. Tystnaden är kort och gott alarmerande och svårbegriplig".

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

BonnierJan Scherman

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.