Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Jan Scherman: "Går inte att utesluta en korveffekt i valet 2014"

Publicerad: 1 Mars 2013, 12:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:53

Vad är den största likheten mellan hästar och korvar? Blir det en "korveffekt" vid valet 2014? Och hur lyckad var Alliansens korvfest egentligen? Om det berättar Bonnier-toppen och korvälskaren Jan Scherman i en intervju med dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

BonnierJan SchermanTV4

" Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till". Så lär den tyske rikskanslern Otto von Bismarck ha sagt någon gång under mitten på 1800-talet.

En som inte håller med är Jan Scherman, TV4-profil, Bonniertopp och hängiven korvfantast.

Som ledamot i Korvakademien, den första företagsledaren att styra med metoden "Management by Sausage" och upphovsman till den egna – och mustiga – korven "Scherminator", är Jan Scherman alltid redo att dra en lans för korven.

Att korven nu fått oväntad exponering tack vare Alliansens pr-jippo i Maramö tycker han är väldigt positivt.

– Jag tycker att det är bra ur flera aspekter. Dels är det väldigt bra att Alliansen på det här sättet visar att de har god kontakt med folket och förstår vad som är inne. Och korv är inne, säger Jan Scherman, och fortsätter:

– Men det är också positivt för att korven är bra mat. Alliansledarna behöver säkert ett rejält näringstillskott under sina intensiva diskussioner, så de gjorde ett bra val.

"Korvfesten", som Alliansens pr-jippo i Maramö skämtsamt kallats, hoppas Jan Scherman ska lyfta korvens anseende.

– Korven har under många decennier drabbats av ett oförtjänt dåligt rykte. Det går långt tillbaka, till efter andra världskriget, då korven tyvärr blev offer för en dålig snabbmatskultur där det stoppades in för mycket bröd och mjöl i den. Så ska det inte vara, säger han och tillägger:

– Nu har det skett en radikal förändring och det har Alliansen insett.

Blir det en "korveffekt" i valet 2014?

– Det ska inte uteslutas att det blir en korveffekt. Många känner igen sig i korven för den står för en enkelhet som är tilltalande. Så Alliansen var direkt på det, även om jag kan ha lite synpunkter på det tekniska utförandet.

Hur menar du då?

– Jag tycker inte att man ska hålla på och grilla i sådana här vårdkasar eller vad man ska kalla det. Man ska göra upp en riktig eldstad och grilla. Det här kändes tyvärr lite amatörmässigt.

Vad är det som är så fantastiskt med korv?

– Det finns en enkelhet och närhet till naturen kring ätandet och tillredandet av korv som skapar mycket glädje. Korven har en slags förunderlig kraft men det är också en uråldrig tradition, och nu är jag helt allvarlig, en kunskap som gjorde skillnad på liv och död, säger Jan Scherman och syftar på att korv blev en räddning i en tid när det inte fanns kylskåp och frysar.

Jan Scherman tycker också att Sveriges politiker har mycket att lära av korven.

– Vi har få exempel på så förträfflig mångkultur som korven. Utländska korvar som bratwurst och chorizo har lyft den svenska korvkulturen och det är något som jag tycker att de svenska politiker som sysslar med den svåra invandringspolitiken ska dra lärdom av.

Det har ju varit mycket tal om hästar på senaste, hur ställer du dig egentligen till hästkorv?

– Jag försvarar inte på något sätt falsk marknadsföring av matprodukter, men jag tycker att den här debatten visar på en monumental fördom mot hästen. Skandalerna har gjort hästen till det mest mobbade djuret som finns. Det är djupt olyckligt för häskött är väldigt fint, säger Jan Scherman och fortsätter:

– Det finns en likhet mellan korv och häst och det är att båda har ett oförtjänt dåligt rykte.

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

BonnierJan SchermanTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.