Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Jan Guillou och Paul Frigyes möttes i tv-rutan

Publicerad: 7 januari 2014, 08:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

I morse möttes Jan Guillou och journalisten Paul Frigyes i SVT:s morgonsoffa.


Ämnen i artikeln:

SVT

Journalisten Paul Frigyes har skrivit en bok om journalisten och författaren Jan Guillou. I ”Höjd över varje misstanke” kritiseras Jan Guillou bland annat för att tänja på sanningen, framförallt kring den egna bakgrunden.

– Styrkan i hans berättelser har uppenbarligen vunnits på bekostnad av sanningen, säger Paul Frigyes i SVT:s ”Gomorron”.

Jan Guillou bemöter uttalandet:

– Skulle jag ha ljugit på de här punkterna, som Paul Frigyes påstår, så skulle de här historierna ha förföljt mig för resten av livet.

– Det är en väldigt kluven bok, å ena sidan byggs jag upp till en storhet som jag inte ens själv i mina mest optimistiska stunder skulle vilja göra anspråk på. Å andra sidan framställs jag som en notorisk lögnare. Och det är inget bra att vara en notorisk lögnare, varken i mitt yrke eller något annat, fortsätter Jan Guillou.

Paul Frigyes kritiserar bland annat Jan Guillous utsago kring skolgången på internatskolan Solbacka. Enligt Paul Frigyes fick Jan Guillou lämna skolan utan slutbetyg.

I studion drar dock Jan Guillou upp sitt slutbetyg från vårterminen 1960. Paul Frigyes visar å sin sida upp dokument från en lärare på skolan om att Jan Guillou tvingades lämna skolan.

Jan Guillou fortsätter dock att pressa Paul Frigyes.

– Tänk så enkelt det hade varit. Du har en fruktansvärd anklagelse mot mig och så frågar du inte. Hade vi suttit hemma hos mig så hade till slut det här betyget kommit fram och du hade sluppit sitta och försvara en omöjlig sak. Jag förstår inte hur man som journalist kan avstå från att ställa de avgörande frågorna, säger Jan Guillou.

Det drygt tolv minuter långa inslaget avslutas med att Jan Guillou kräver att förlaget Norstedts drar in boken och ber om ett signerat exemplar, eftersom det kan bli en raritet.

När Dagens Media når Paul Frigyes vill han dock inte prata om mötet med Jan Guillou.

– Jag har inte tid för någon intervju. Du får ringa i eftermiddag, säger han till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev