Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Jag tror SBS skålar i champagne"

Publicerad: 11 januari 2013, 11:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:59

Att TV4 säljer rättigheterna till ishockey-SM till konkurrenten SBS TV är märkligt. Det menar två tv-rådgivare som analyserat affären för dagensmedia.ses räkning.


Ämnen i artikeln:

SBS TVKanal 9TV4-gruppenKanal 5

Det var i onsdags som TV4-gruppen offentliggjorde försäljningen av rättigheterna till ishockey-SM. Som köpare står SBS TV – som ägde rättigheterna före 2010.

John Aleman är tv-chef på mediebyrån MEC och han tycker att SBS har gjort en bra affär – trots prislappen, som enligt Sportbladet ska landat på 40 miljoner kronor.

– Jag tror att man skålar i champagne på SBS i och med att det är gräddan av rättigheten man har plockat hem. Som jag förstår det har man exklusivitet på delar av slutspelet, säger han och fortsätter:

– SBS har varit lite svultna på idrott de senaste åren. I deras strävan att växa kanalen och bredda tittandet, i kombination med att man även köpt en del fortbollslandskamper, är det ett mycket välkommet tillskott i ambitionen att bredda utbudet.

Om prislappen på runt 40 miljoner kronor stämmer tror John Aleman dock att SBS kommer att ha svårt att räkna hem affären.

– Det är osäkert om man kan räkna hem den investeringen i sponsorskap och sportintäkter. Men jag tror att SBS ser affären i ett större och mer långsiktigt perspektiv. Den här typen av stora tillställningar kan användas som skyltfönster för den övriga tablån.

Mattias Carlström är tv-rådgivare på Carat och han tycker inte att SBS har betalat för mycket för rättigheterna.

– 40 miljoner kronor är sjukt mycket pengar för dig och mig, men i tv-sammanhang är det inte en droppe i havet. Det är svårt att säga vad hockeyn får för genomslagskraft men jag har svårt att se att SBS gör en dålig affär, säger han och fortsätter:

– Det här kan ju också vara ett led i att exempelvis stärka Kanal 9 och då kanske man tar en liten förlust för att det gagnar det stora hela. Det här är en fortsatt aggressiv satsning från SBS och kostnaderna för rättigheterna är säkert rimliga.

När TV4-Gruppen köpte sändningsrättigheterna till Elitserien kallade den dåvarande programdirektören Göran Ellung rättigheten ”enormt viktig”.

I förrgår var budskapet dock annorlunda. TV4:s kanaldirektör Peter Lindström menade istället att SM-slutspelet i hockey inte har levt upp till förväntningarna samt att TV4 haft ”lönsamhetsproblem när det gäller fri-tv-sändningarna”.

John Aleman tycker TV4 sänder ”fel signaler” genom att släppa fri-tv-rättigheterna till hockeyslutspelet.

– Jag tycker att man utholkar sin egen produkt lite grann, säger han.

Även Mattias Carlström riktar kritik mot TV4-gruppen.

– Det som är lite märkligt är att TV4 påstår att de inte tjänar pengar på ishockey-SM och att de har för mycket sport. Hockey-VM funkade jättebra och TV4-gruppen har ju de facto två stora sportkanaler där de skulle kunna sända Elitserien. Därför är jag osäker på vad som försigår.

En förklaring skulle kunna vara att hockeyn framför allt tilltalar män.

– TV4 kanske känner att det blir en lite för brant uppförsbacke när man först ska köra trailers för hockeyn i flera veckor och sedan få tillbaka de tittare som försvunnit. Så det behöver ju inte vara ologiskt och samtidigt får de väl in lite pengar, säger Mattias Carlström.

Hur väl passar Elitserien in i SBS-tablån?

– Helt ärligt så vet jag inte det, men de har ju visat Elitserien förut och då tyckte SBS att det var en fantastisk affär. Nu har bolaget blivit uppköpta av Discovery och kommer säkert att försöka omprofilera Kanal 9 och dra in lite nya manliga tittare. Sett ur det perspektivet känns affären helt logisk.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.