Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag18.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Jag tittade djupt ner i Filips pillerburk"

Publicerad: 12 September 2015, 05:00
Uppdaterad: 29 April 2016, 08:17

Fredrik Wikingsson berättar om inspelningen av nya serien och varför barnfilm på bio är en perfekt helgaktivitet.


Ämnen i artikeln:

Fredrik Wikingsson

Nästa vecka har Filip och Fredriks nya program “Jorden runt på 6 steg” premiär, där tv-doun testar den kända teorin som säger att alla människor känner varandra genom relationer i högst sex steg. Resan kommer gå över hela jorden och utan att använda sina egna kontakter ska killarna lyckas nå en känd person i sex steg.

– Vi har länge varit fascinerade av den här teorin som programmet bygger på, men jag kan inte riktigt svara på om den stämde eller inte. Man kan säga att vi både lyckades och misslyckades, säger Fredrik Wikingsson till Dagens Media.

Avsnitten är tre stycken och kommer att vara två timmar långa, ordentligt mycket längre än vad som är standard för Kanal 5 och varje avsnitt består av ett uppdrag. Sammanlagt åker killarna tre varv runt jorden med siktet inställt på att nå stjärnkocken Gordon Ramsay, astronauten Buzz Aldrin och svenska kriminologen och tv-personligheten Leif GW Persson. Den första resan inleds i de nepalesiska bergen där Filip och Fredrik får veta att de ska ta sig till Gordon Ramsay.

–  Det kommer att bli väldigt varierat resultat av resorna, men i grund och botten kan man säga att min tilltro till mänskligheten ökade. Det är en fantastisk berusande känsla att vakna upp i Nepals huvudstad Katmandu utan att veta om man kommer somna i Japan eller Australien. Kasten mellan kulturerna var stora och det var en väldigt häftig grej att uppleva.

Kommer vi få se någonting extra oväntat?

– Jag kan ju avslöja att det knappast var en friktionsfri upplevelse. I första avsnittet får vi till exempel nödlanda med en helikopter. Sen blev alla i teamet rätt krassliga, man möter ju väldigt många olika bakteriekulturer när man reser såhär och det var omtumlande att kastas mellan olika tidszoner. Vi åkte ju liksom från Bolivia till Spanien för att nästa person fanns där och sen tillbaka till Sydamerika igen. Jag tittade rätt djupt ner i Filips pillerburk, så jag sänder ett stort tack till läkemedelsindustrin.

Tror du att du någonsin kommer göra ett tv-program utan Filip?

– Jag hoppas fan inte det. Visst gör vi små inhopp ibland på egen hand, vi gjorde ju till exempel sommarpraten var för sig, men det blir liksom inte riktigt lika roligt. Jag bara ber till gudarna att han känner samma sak.

I vintras kom Filip och Fredriks dokumentärfilm ”Trevligt folk” som regisserades av Karin af Klintberg och Anders Helgeson, som skildrar det somaliska landslaget i bandy. I dessa tider med ständiga nyhetsberättelser om flyktingkatastrofen är det ett arbete Fredrik Wikingsson känner särskilt starkt för. Filmen kommer även visas som tv-serie nu i vinter.

– Jag påverkades jävligt mycket under det arbetet och jag är väldigt glad över att vi gjorde filmen. De här berättelserna behövs mer än någonsin idag, berättelser som visar att det faktiskt går att bli en del av samhället oavsett bakgrund. Nyhetsbilderna man nås av hela tiden nu påminner mig såklart om de här somaliska killarna.

Hur tycker du att tv-mediet har utvecklats under din karriär?

– Vad gäller reality-tv tycker jag att det står och stampar rätt mycket, men vad gäller drama har tv tagit fantastiska kliv framåt. Det har tidigare funnits någon slags sanning om att film är atmosfär och tv är story, men jag tycker att tv definitivt har blivit mer atmosfärisk och suggestiv på senaste tiden. Det görs mer och bättre tv-drama.

Vad tittar du helst på i tv-soffan just nu?

– Serien ”Narcos” på Netflix gäller just nu, om knarkkungen Pablo Escobar. Men jag kämpar också med att ta mig igenom HBO-serien ”Show me a hero”, för jag vill verkligen tycka om den. När man har möjlighet att göra en påkostad tv-serie om typ vad som helst, är det så osannolikt att man väljer att göra en som utspelar sig i under sent 80-tal i Yonkers, en stad som typ ingen har en relation till, och med en handling som kretsar kring bostadsintegration. Det är så osannolikt.

Vad gör du en vanlig helg som denna?

– Jag ska försöka kolla färdigt på ”Narcos” och sen har mina barn tre kalas att gå på, så då kommer jag vara upptagen med att slussa runt dem. Dessutom tror jag att vi ska försöka se om barnfilmen ”Insidan ut” på bio. Barn gillar ju att se filmer många gånger. Det är jäkligt mysigt att gå på bio med barnen, då äter jag naturgodis och slipper bry mig om att störa med slafsande, för ingen bryr sig. Efter cirka 45 minuter hamnar jag i total koma, ingenting är mer avslappande än att gå på barnfilm.

"Jorden runt på 6 steg" har premiär i Kanal 5 den 16 september.

Här bjuder Fredrik Wikingsson på sin bästa lördagslyssning:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:1TMlysjeuZa3LqfJldThtU" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fredrik Wikingsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.