Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Jag ska höra av mig till Robban"

Publicerad: 1 juni 2009, 09:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

SVT:s programdirektör Annie Wegelius är bekymrad och förvånad över Robert Aschbergs kritik i gårdagens Aftonbladet, där SVT beskylls för att systematiskt stjäla programidéer från produktionsbolag. "Det skulle tyda på ett uppsåt, när det är precis tvärtom", säger hon.


SVT har tidigare utsatts för kritik från produktionsbolagen, bland annat kring produktionerna 9A och Var fan är mitt band, och Annie Wegelius är medveten om frustrationen över SVT:s långa ledtider. Men SVT har under det senaste året genomfört förändringar i organisationen, för att få bättre struktur på beställningsprocessen och förbättra samarbetet med produktionsbolagen. Därför är Annie Wegelius förvånad och bekymrad över att Robert Aschbergs debattartikel publiceras nu.

- Jag undrar när debattartikeln skrevs. Jag skulle ha större förståelse för kritiken om den kom för två-tre år sedan. Vi har begått fel och Robert har rätt i en del av vad han skriver, men vi har arbetat en längre tid åt att åtgärda felen och rensa bort resterna från en gammal struktur, då SVT var ovana vid upphandlingar av externa format, säger Annie Wegelius.

I Robert Aschbergs debattartikel anklagas SVT för systematisk idéstöld och krav på motköp från produktionsbolagen.

- Det motsätter jag mig starkt. Det skulle tyda på ett uppsåt, en vedertagen praxis, när det egentligen är precis tvärtom. Vi lägger gradvis ut mer och mer på produktionsbolagen, det finns inget motiv till varför skulle vi inte vilja ha en god relation till dem, säger Annie Wegelius.

Aschberg hänvisar till en undersökning genomfört bland medlemsorganisationen Tv-producenterna.

- Jag kommer att höra av mig till Robban för att få ta del av den för att se om den innehåller ny kritik som vi inte känner till. För ett år sedan åkte vi själva runt till produktionsbolagen för att starta en dialog om hur vi kan göra för att bli en bättre beställare, säger Annie Wegelius.

Hur ska du bemöta kritiken?

- Jag kommer att ta ett snack med representanterna för Tv-producenterna. Men det är mellan oss och branschen och inget som bör ske via debattartiklar. Det har inte med tv-publiken att göra.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.