måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Inget nytt avtal – miljoner tittare förlorar Kanal 5

Publicerad: 1 september 2017, 05:31

UPPDATERAD. Discovery Networks och Com Hem/Boxer förhandlade in i det sista, men lyckades inte enas om ett nytt avtal innan tidsfristen vid midnatt. Det innebär att Discoverys kanaler nu plockas bort från Com Hem/Boxers plattformar.

Ämnen i artikeln:

Com hemWarner Bros Discovery

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Distrubitionsavtalet mellan parterna skulle egentligen ha löpt ut i december, men förlängdes till och med 1 september. Men trots den utökade tiden lyckades Discovery Networks och Com Hem/Boxer inte enas om hur ett nytt avtal skulle se ut.

Vid midnatt, natten till fredag, skickades ett pressmeddelande ut om att förhandlingarna hade misslyckats. Därmed släcktes också Discoverys kanaler ned för Com Hem/Boxers kunder.

– Vi förstår och delar verkligen frustrationen som tittarna känner. Det är sorgligt och beklagligt att de hamnar i kläm i en sån här förhandling, säger Henriette Zeuchnert, vd för Discovery Networks Sweden, i pressmeddelandet.

Konflikten mellan parterna handlar i grunden om att Discovery anser att Com Hem/Boxer använder sin storlek till att diktera villkoren för ett avtal, samtidigt som Com Hem/Boxer menar att Discovery vill ha mer betalt för innehåll som färre tittar på.

– Det här är en viktig principiell fight. Förhandlingarna med distributörerna handlar i grunden om att vi ska kunna fortsätta satsa på svensk underhållning och stora sporträttigheter. För att det ska vara möjligt måste också jättar som Com Hem/Boxer ge oss en skälig ersättning, precis som alla andra distributörer i Sverige gör, säger Henriette Zeuchnert.

Hon menar att den ersättning Discovery ber om motsvarar en kopp kaffe per hushåll och år. Hon säger också att hon hoppas att konflikten ska kunna gå att lösa.

– Om Com Hem/Boxer skulle vilja hitta en lösning står vår dörr öppen till fortsatta förhandlingar, säger hon.

Hoppas på snabb lösning

På sin hemsida bekräftar Com Hem att avtalsförhandlingarna med Discovery Networks inte gått i mål.

"Det innebär tyvärr att kanalerna kommer att vara släckta fram till dess vi har kommit överens med Discovery Networks om ett nytt avtal", skriver Com Hem, och tillägger att man jobbar för att konflikten ska få en lösning så snart som möjligt.

"Vi beklagar att du som kund drabbas och vi hoppas att vi och Discovery Networks snart kommer överens", skriver Com Hem.

Exakt hur många som påverkas av nedsläckningen är oklart. Inte heller det har parterna en samsyn kring. Enligt Discovery har Com Hem/Boxer 51 procent av linjär-tv-marknanden, medan Com Hem menar att siffran snarare ligger på 40 procent. Om Discoverys påstående att 4,5 miljoner tittare nu blir utan Discoverys kanaler har Fredrik Hallstan sagt till Dagens Media:

– Det är klart att man kan räkna så men vi brukar räkna med att vi, Boxer och Com Hem, når 1,8 miljoner hushåll totalt.

"Det är en sorglig dag"

Under måndagsmorgonen berättade Fredrik Hallstan, presschef på Com Hem, att man med bara timmar kvar lagt fram ett nytt förslag.

– Det är ett avtal som vi tycker är rimligt.

Det nya avtalet skulle innebära att Sveriges match mot Vitryssland i VM-kvalet kunde räddas.

– Det här som har hänt är tråkigt, vi vill alltid komma överens och vi vill visa matchen. Vi hoppas att det här snart är över.

Discovery beklagar nedsläckningen, men vidhåller att Com Hem försökt pressa fram ett nytt avtal för att få fler rättigheter, men betala mindre.

– Det är en sorglig dag. Ett band är brutet mellan oss och vår publik, grindvakterna heter Com Hem, säger Discoverys Networks presschef Dan Panas.

De kanaler som plockades bort från Com Hem/Boxers erbjudande inatt innefattar Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery ID, Discovery Science, Discovery Channel och Discovery World.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev