Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ingen tv-licens för dator

Publicerad: 13 juni 2014, 06:59
Uppdaterad: 18 februari 2016, 13:02

En dator med internetuppkoppling kräver inte tv-licens. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.


Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

För ett år sedan slog förvaltningsdomstolen i Luleå fast att Radiotjänst hade rätt när de krävde att datorägare skulle betala tv-licens. Frågan har sedan dess varit uppe i Kammarrätten i Sundsvall, som gick på Radiotjänst linje, vilket innebär att alla som äger en dator måste betala tv-avgift.

Beslutet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen som i dag kom med sin dom. Domstolen slår nu fast att att man inte är skyldig att betala tv-licens för en dator med internetuppkoppling.

"Högsta förvaltningsdomstolen finner mot nu angiven bakgrund att begreppet ”avsedd” inte kan ges den innebörden att en dator med internetuppkoppling ska anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program", står det i domen.

Det överklagade målet rör en man i Lund som har en dator med internetuppkoppling, men som säger att han inte skaffade den i syfte att titta på tv. Nu får han alltså rätt.

Radiotjänst kommer nu att återgå till tidigare tolkning av lagen och inte kräva radio- och tv-avgift för datorer, läsplattor och mobiltelefoner med internetuppkoppling, meddelar de i ett pressmeddelande.

Radiotjänst anser att det är principiellt viktigt att frågan nu prövats rättsligt. Vi hade dock förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt.

I ett pressmeddelande kommenterar Centerpartiets Per Lodenius, som anser att dagens lagstiftning är förlegad, beslutet.

– Domen visar ju det vi hela tiden påpekat, att det blir svårt att göra en gränsdragning när tekniken utvecklas. Dagens tv-avgift går inte i takt med tiden, säger han.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Radiotjänst

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.