Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ingen OS-bevakning från Japan hos SVT och TV4 – sökte inte ackreditering

Publicerad: 19 maj 2021, 13:40

Usain Bolt på 100 meter.

Foto: Markku Ulander

Varken SVT eller TV4 kommer att kunna bevaka sommar-OS på plats från Japan. Redaktionerna har valt att inte söka ackreditering.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4OS

Sommarens OS i Tokyo blir det första på 65 år som SVT inte bevakar på plats, skriver Sportbladet. Men inte heller TV4 kommer att ha journalister på plats.

Orsaken är att tv-husen inte sökt ackreditering för OS, vilket Japan kräver av samtliga journalister som vill resa in i landet i sommar.

En ackreditering skulle ge SVT och TV4 samma möjligheter som skrivande press, de skulle därför inte kunna filma inne på arenor, i OS-byn eller i intervjuzoner.

Vid tidigare OS har tv-husen löst det genom att intervjua ledare och aktiva utanför zonerna.

– Varje OS är unikt och vi anpassar vår bevakning efter rådande omständigheter. OS 2014 och 2016 bevakade vi utan ackrediteringar och 2018 hade vi ett upplägg med ackrediteringar. Den här gången har vi, så här långt, bedömt att bevakningen blir bäst utan ackrediteringar, inte minst med tanke på pandemin och alla begränsningar som råder i Japan under OS, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, till Sportbladet.

Både SVT och TV4 kommer däremot att kunna visa höjdpunkterna från OS, vars rättigheter ligger hos Discovery.

LÄS ÄVEN: Discovery skickar bantad trupp till sommar-OS i Tokyo 

Madeleine Nilsson

Reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4OS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.