torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ingen lösning mellan Telia och Discovery

Publicerad: 2 mars 2020, 10:13

Vid midnatt kan Telias kunder stå utan Discoverys kanaler.

Om parterna inte kommer överens före midnatt riskerar Telias kunder att förlora Discoverys kanaler. I Norge har bråket trappats upp mellan de två förhandlingsparterna, och i Danmark har Discovery släckts hos den största kabel-tv-aktören. Inte heller i Sverige har någon överenskommelse nåtts.

Ämnen i artikeln:

DiscoveryTelia

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


I morgon riskerar Discoverys kanaler att släckas för miljontals tittare i Norden. 

Norska TVNorge ägs av Discovery. Den 1 mars skickade kanalen ut ett meddelande till sina tittare där det berättades att de som är kunder till Get, en Teliaägd tv-distributör, riskerar att tappa kanalen den 3 mars. Discovery berättade att man i stället kan strömma innehåll från tv-huset via Dplay.

Tilltaget har irriterat Telia, vars norska kommunikationsdirektör, Henning Lunde, går till utfall mot Discovery i Kampanje. Enligt Telia Norge kräver Discovery tiotals miljoner mer än tidigare i avtalsförhandlingen.

Norska Discovery å sin sida menar att man inte alls begär en orimlig summa. Kommunikationsdirektören Espen Skoland säger att kostnaden per kund för Telia inte blir mer än för ”två glassar per år”.

Telias Henning Lunde:

– Det är ett faktum att färre och färre tittar på Discoverys kanaler. Det måste så klart avspeglas i det nya avtalet, säger han till Kampanje.

Henning Lunde menar vidare att Telia för Norges del är beredda att betala ett rättvist pris, men understryker att tittartappet bland de egna kunderna, när det gäller Discoverys kanaler, har legat på omkring 30 procent på senare år. 

Daniel Lagerqvist som är kommunikationsdirektör på Discovery Sweden säger till Dagens Media att situationen i Sverige ser annorlunda ut:

– Det går inte översätta förhållanden från land till land. Konkret kan jag inte gå in på vad vi förhandlar om, men jag skulle inte säga att det är exakt på samma sätt som i Norge. Förhandlingarna pågår och vi hoppas att vi når en överenskommelse innan midnatt.

I Sverige riskerar Telias kunder att gå miste om kanaler som Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery, Discovery ID, Eurosport 1, Eurosport 2, TLC, Animal Planet och Discovery Science.

Förhandlingarna pågår fortfarande på mellan Discovery och Telia i Sverige, Danmark, Norge och Finland. I Danmark gick Discovery, efter en lång tids fejd, nyligen bet om ett avtal med landets största kabel-tv aktör, Yousee.

LÄS MER: Telias kunder kan bli utan Allsvenskan 

LÄS MER: Discovery Inc ökar vinsten 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev