Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Inga produktionsrabatter i regeringens budget

Publicerad: 18 september 2019, 08:28

”Det drabbar både personalförsörjning och kompetensnivån inom svensk film och drama”, säger Åsa Sjöberg om de uteblivna produktionsrabatterna.

Foto: Janne Næss och TV4

Produktionsincitament lyser med sin frånvaro när regeringen presenterar höstbudgeten. ”Det är en direkt hygienfaktor i dag för att svensk film och drama ska kunna konkurrera på lika villkor med andra länder”, säger TV4 och C Mores innehållsdirektör, Åsa Sjöberg.


Ämnen i artikeln:

TV4Regeringen

Under onsdagen lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens höstbudget till riksdagen. Inte heller i år införs så kallade produktionsincitament, det vill säga produktionsrabatter, som ska gynna tv- och filmproduktioner i Sverige. 

Incitamenten finns i flera andra europeiska länder och TV4 och C Mores innehållsdirektör, Åsa Sjöberg, är starkt kritisk mot att den här typen av rabatter inte finns i Sverige, eftersom inspelningar istället riskeras att ske i andra länder och därmed missgynna svensk kultursektor. 

– Det är beklagansvärt att regeringen med kulturministern i spetsen ideligen utlovar detta utan att något händer. Varför har man så svårt för att satsa på den breda kulturen? Det behövs både credd och bredd. Med bakgrund av den höjda biomomsen blir frågetecknen allt fler kring om man verkligen förstår värdet av svensk film och drama, säger Åsa Sjöberg och fortsätter: 

– Det är viktigt för oss små språkområden att vi kan producera bred och uppskattad kultur på våra egna språk. Det handlar om att kunna bygga upp kompetens och erfarenhet som gynnar hela branschen men också kunna göra autentiska berättelser och om vår tid, säger hon och avslutar:

– För TV4 och C More är produktionsincitamenten en direkt hygienfaktor i dag för att svensk film och drama ska kunna konkurrera på lika villkor med andra länder. Regeringen borde för länge sen justerat detta så vi inte sticker ut så mycket att man tvingas filma scener som ska utspela sig i Sverige utomlands. Nu tappar vi mark kvalitativt gentemot andra länder och förlorar attraktiva arbetstillfällen. Det drabbar både personalförsörjning och kompetensnivån inom svensk film och drama.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Regeringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.