Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Ilskan kokar inom TV4: "Sorgligt och obegripligt"

Publicerad: 30 maj 2014, 11:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:35

Den interna kritiken mot TV4-ledningen växer. Dessutom kallas beslutet att inte redovisa resultatet i EU-valet för "uselt" och för ett "gigantiskt felbeslut" av utomstående bedömare.


Ämnen i artikeln:

TV4

Dagens Media har i veckan rapporterat om den hårda kritiken mot TV4-ledningen i samband med EU-valet.

TV4-profilerna Ulf Kristofferson, Anna Lindmarker och Jens B Nordström sågade då ledningens beslut att inte redovisa valresultatet, som av flera anledningar blev historiskt.

Även i SVT:s "Gomorron Sverige" igår diskuterades TV4:s valrapportering. Kerstin Brunnberg, ordförande för Statens Kulturråd, kallar prioriteringen för "usel och beklämmande".

Daniel Sandström, tidigare chefredaktör på Sydsvenskan, kritiserade även beslutet. Både ur ett publicistiskt och kommersiellt perspektiv.

– Om man inte är med när en så stor sak händer signalerar man att man inte är en stor aktör. TV4 riskerar att bli en irrelevant kanal och det kommer annonsörerna också märka efter ett tag. Jag tror att det här var ett gigantiskt felbeslut som kommer straffa sig, säger han bland annat.

Kanaldirektören Peter Lindströms mejlsvar till Dagens Media har inte heller lugnat de upprörda känslorna på Nyhetsbolaget. Tvärtom växer nu det interna raseriet mot ledningen.

En av dem som nu tar bladet från munnen och vädrar sitt missnöje är Ulf Traneborn, som arbetat som bland annat dagchef och inrikeschef på TV4 i drygt 16 år.

– Jag tycker att vår rapportering från söndagskvällen var väldigt sorglig att se, säger han till Dagens Media.

Precis som alla som jobbar med nyheterna i TV4 är Ulf Traneborn nu för tiden anställd av Nyhetsbolaget, som bildades när TV4 outsourcade sina nyheter.

– Men precis som alla andra identifierar jag mig med TV4. Det är för dem vi har jobbat upp en trovärdighet kring nyheter och samhällsbevakning. Att nu få uppleva att kanalen helt avstår från att rapportera om när den politiska kartan ritas om i Europa och Sverige är väldigt sorgligt och publicistiskt helt fel, säger Ulf Traneborn och fortsätter:

– Jag skulle kunna tänka mig att det även är kommersiellt helt fel.

Ulf Traneborn är besviken både över att TV4 "förpassade" nyheterna till systerkanalen Sjuan för att istället visa VM-finalen i ishockey och för att man inte gav valet tillräckligt mycket utrymme i någon av kanalerna.

– Klockan 23 på kvällen när Europa redovisar sitt valresultat, vad gör TV4 då? Jo då sänder man "VM med Wikegård". Och i Sjuan får man fem minuters nyhetssändning efter 22. Om man nu inte ville lägga valrapporteringen i fyran kunde man ha lagt den i Sjuan efter nyheterna. Istället sänder kanalen två avsnitt av en 21 år gammal serie som heter "Poirot". Vad vittnar det om?, säger Ulf Traneborn och fortsätter:

– Jag tycker att det är helt obegripligt att avstå från att använda tv-kanalerna till rapporteringen. Man lämnar över allt till SVT. Så har vi aldrig gjort under åren jag jobbat på TV4, vi har alltid försökt konkurrera och vara ett alternativ till SVT. Jag förstår ärligt talat inte detta.

Att TV4 sände en valvaka på TV4 Play ger han inte mycket förr.

– Visst kan man säga att vi har en satsning på webben men varför ska vi bara använda oss av den när vi har ett antal tv-kanaler? Vi har dessutom förlorat väldigt mycket kraft när det gäller webben eftersom att alla våra projekt har blivit nedlagda. Nyhetskanalen och TV4 News lades ner så vi har alltid fått börja om med webben.

Peter Lindström säger att han kan försäkra Nyhetsbolagets medarbetare om att ledningen har en hög publicistisk ambition, vad säger du om det?

– Den kvällen visade man ingen hög publicistisk ambition. När man inte redovisar ett val när den politiska kartan ritas om för att istället sända "VM med Wikegård" kan man inte påstå det.

Vad hoppas du att ledningen gör nu?

– Jag hoppas att de tänker till och drar lärdom av detta.

Även Ann Tiberg, tidigare chef för "Nyhetsmorgon" och nuvarande politisk reporter, är kritisk.

– Vi tycker alla att det var märkligt att inte redovisa valresultatet. Europa skälvde den kvällen men TV4:s tittare fick aldrig veta det. Istället fick de följa eftersnacket till en hockeyfinal där Sverige inte ens var med, säger hon till Dagens Media.

Ann Tiberg berättar också att hon framfört kritiken till ledningen.

– Jag fick bilden av att de inte heller tycker att det här är bra. Just nu håller vi på att försöka ta reda på vad som har hänt, vi behöver ha lite inre dialog.

TV4:s programdirektör för nyheter, Viveka Hansson, förklarar prioriteringarna kring EU-valet med att det uppstod en "olycklig krock" med redan inköpta hockeyrättigheter:

- Som kanaldirektör Peter Lindström tidigare förklarat handlar det om hockeyrättigheter som köpts för länge sen, och när sådana köps är det oklart exakt när och vilka matcher som spelas. Den verkligheten har TV4 alltid levt med. Det kan också vara värt att påminna om det faktum att TV4 ökat bevakningen av EU-valet i år jämfört med förra valet, säger hon och fortsätter:

- När EU-valet utvecklade sig till ett riktigt valdrama tycker jag att vi, efter matchen, borde ha kastat om i tablån och gjort en ”breaking news”-sändning med valresultatet. Men jag har förståelse för att de här besluten är komplexa, och vi får diskutera vidare hur vi kunde ha gjort annorlunda.

 

 

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev