Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Rörligt

Idag inleds rättegången i det stora Swefilmer-målet

Foto: Baldur Bragason/TV4

Idag går startskottet för rättegången i hovrätten mot den 27-åring som ligger bakom den illegala streamingsajten Swefilmer.


Publicerad 2018-02-20 10:20
Uppdaterad 2018-02-20 10:25

Ämnen i artikeln:

CMore

Dela artikeln:

Det var i början av februari som det blev känt att Bonnierkoncernens bolag C More valt att inleda en rättsprocess mot 27-åringen som ligger bakom den illegala streamingsajten Swefilmer, vilket Breakit var först med att rapportera.

C More kräver fem miljoner kronor av Swefilmer för att ha lagt upp fyra Beck-filmer på sin streamingplattform.

Redan förra våren dömdes 27-åringen i tingsrätten till tre års fängelse, och har sedan dess suttit häktat. Han har dock överklagat domen, då han anser sig vara oskyldig.

Domen har även överklagats av filmbranschen, eftersom 27-åringen och hans medåtalade slapp betala nära tio miljoner kronor i skadestånd till Nordisk film för påstådd illegal spridning av filmen "Johan Falk – kodnamn Lisa".

Idag 20 februari inleds rättegången mot 27-åringen i hovrätten.

– Jag tror många fortfarande lever i illusionen att Swefilmer och dylika sajter drivs från mamma och pappas källare av ideologiskt övertygade tonåringar, sade Johan Gustafsson, chef för företagskommuniktion på Bonnier Broadcasting, till Dagens Media vid tillfället.

– Det är fel, det handlar om grov organiserad brottslighet där bland annat vårt innehåll genererar mångmiljonintäkter och används för att marknadsföra annan kriminell verksamhet som exempelvis pirattillverkade läkemedel.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.