Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

I natt släcks Discovery Networks kanaler för Telias kunder

Publicerad: 7 juni 2017, 12:59
Uppdaterad: 7 juni 2017, 13:34

Foto: Janne Naess

Vid midnatt löper distributionsavtalet mellan Telia och Discovery Networks Sweden ut. Här är kanalerna som försvinner – och de som Telia ersätter med.


Ämnen i artikeln:

Discovery NetworksTeliaKanal 5

Dagens Media har de senaste veckorna rapporterat om hur förhandlingarna om ett nytt distributionsavtal mellan Telia och Discovery Networks Sweden har strandat.

Telia har vid  två tillfällen gått ut och  varnat sina kunder att de därför riskerar att bli av med Discovery Networks kanaler.

Det nuvarande avtalet löper ut natten till torsdag klockan 00.00, och om Discovery Networks och Telia inte lyckas nå en överrenskommelse innan dess innebär det att cirka 1,5 miljoner tittare står utan Discoverys kanaler och missar då bland annat Sveriges VM-kvalmatch i fotboll mot Frankrike och VM-kvalet i handboll.

Idag var Discovery Networks på ett möte på Kulturdepartementet som man själv initierat, med syfte att hålla en hög informationsnivå mot både tittare och mot politiken om hur man går till väga för att åstadkomma ett nytt avtal.

– Vi uttryckte även vår oro över den svenska produktionsindustrin, när en telekomjätte med stort statligt ägande står som grindvakt mellan produktionsbolag och tv-hus och de människor som vill titta på högkvalitativ underhållning och sport. Vi lägger just nu all vår energi på att få till ett nytt avtal med Telia – vi finns ju hos alla andra distributörer och ser ingen anledning att inte fortsätta finnas hos Telia, säger Discoverys presschef Dan Panas till Dagens Media och fortsätter:

– Att Telia upprepade gånger under snart två veckors tid har flaggat för att man vill ersätta några av Sveriges största tv-kanaler och alla sporträttigheter med några barnkanaler och HBO, som i huvudsak inte förlägger sin produktion i Sverige, då blir alla som brinner för innehåll oroliga.  

Vad har ni fått för reaktioner från era annonsörer?

– Jag har inte hört något från dem ännu, vi sitter mitt i förhandlingsprocessen och jag tror ingen är betjänt av att vi går händelserna i förväg. Vi jobbar som sagt för fullt för att få till en lösning, men vid midnatt upphör avtalet med Telia och då betyder det att vi inte får finnas på deras plattform.

Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, sade till Dagens Media tidigare i veckan att lösningen med HBO Nordics och andra ersättningskanaler gäller tillsvidare.

– Men vår ambition är att lösa detta och fortsätta sända Discoverys kanaler. Men under så lång tid som behövs är bland annat HBO det alternativ vi har som ersättning.

Samtidigt sade Jonas Hasselberg att "dörren står öppen" – kommer man överens så kommer Telia fortsätta distribuera Discovery Networks kanaler – men sannolikheten att hinna dit innan avtalet löper ut är inte stor.

Här är kanalerna som försvinner:

Kanal 5Kanal 9Kanal 11Eurosport 1Eurosport 2Discovery ChannelDiscovery ScienceDiscovery WorldDiscovery IDTLCAnimal Planet

Dessa kanaler ersätter Telia med:

HBO-Nordic

Nickelodeon JuniorBoomerangDisney JuniorGinX

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.