Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Hovet: Okej att dua Kungen

Publicerad: 8 Oktober 2015, 10:00
Uppdaterad: 8 Mars 2016, 09:08

SVT-teamet råkade dua Prins Daniel tolv gånger - men enligt Hovet är det inga problem .


Ämnen i artikeln:

HovetSVT

Prins Daniel var igår på besök på Katedralskolan i Uppsala och på Uppsala universitet för att tillsammans med ett antal entreprenörer inspirera studenter och högstadieelever till företagande.

Det hölls bland annat panelsamtal och workshops, där studenter och elever fick ställa frågor till Prins Daniel och de andra medverkande.

SVT Nyheter Uppsala fick under besöket en intervju med Prins Daniel, vilket visade sig vara en utmaning för SVT:s team, speciellt vad gällde tilltalet av prinsen. Reportrarna råkade dua prinsen sammanlagt tolv gånger.

– Vi hann inte reflektera över saken eftersom det var stressigt på platsen, säger Sanna Karlsson, reporter på SVT Uppsala, till den egna sajten.

Enligt SVT bröt reportern mot Hovets regler, men det stämmer inte om man får tro Margareta Thorgren, informationschef på Hovet. Hon säger till Dagens Media att det blir allt vanligare att reportrar duar kungligheterna.

 – Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt, säger Margareta Thorgren.

Brukar man rätta reportrarna i efterhand när det sker?

– Nej, det låter man vara. Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid. Hur man ska göra med tilltalet är däremot ofta den stora frågan vi får när journalister ska intervjua någon ur kungafamiljen. Då hjälper vi såklart till och ger rekommendationer. Men när det duas är det ingenting som vi kommenterar efteråt.

LÄS OCKSÅ:

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

HovetSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.