Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Hoppas på en process utan schabbel"

Publicerad: 22 Oktober 2012, 11:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

Regeringen skrotar den så kallade tv-skatten i Public service-kommitténs betänkande. Nu kommenterar SVT:s vd Eva Hamilton beslutet.


Ämnen i artikeln:

SVTAlliansen

Förslaget om att slopa tv-licensen för att istället ersätta avgiften med en särskild tv-skatt har kritiserats hårt. I morse meddelade regeringen också att man väljer att lyfta frågan om tv-skatt ur Public service-kommitténs betänkande som nu skickas ut på remiss.

Anledningen är att frågan om hur public service ska finansieras måste utredas ytterligare.

SVT:s vd Eva Hamilton välkomnar beskedet.

– Själva finansieringen är ju en av de enskilt viktigaste faktorerna för att garantera SVT, Sveriges Radio och UR politiskt oberoende. Därmed faller, precis som utredningen konstaterar, alternativet att göra programbolagens verksamhet till en del av statsbudgeten med årliga politiska prioriteringar, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt tycker hon att tv-licensen ändå måste moderniseras – men det över blockgränserna.

– Det vore ett misslyckande av regeringen om den inte lyckas förankra en ny eller modifierad finansiering av public service också över blockgränsen. Särskilt som en fullkomligt överväldigande majoritet av folket inom samtliga partier står bakom ett brett, starkt och oberoende public service, säger hon och fortsätter:

– Att ta ställning till alla andra förslag inför ett nytt sändningstillstånd from 2014, när vi inget vet om hur det ska betalas, innebär också vissa svårigheter. Därför hoppas jag på en skyndsam process utan schabbel.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVTAlliansen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.