Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

”Hoppar ut i en okänd framtid”

Publicerad: 15 April 2014, 08:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Eva Hamilton jobbar kvar på SVT till dess att en efterträdare är på plats. Men hon kommer inte att stanna upp bara för att hon sagt upp sig, berättar Eva Hamilton för Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Eva Hamilton har varit vd på SVT i åtta år. Nu känner hon sig färdig, berättar hon för Dagens Media.

– SVT har gått igenom drastiska förändringar, det här är ju ett gammalt monopolföretag. Men nu har vi ett nytt sändningstillstånd som gäller i sex år, vi har en säker finansiering och SVT är Sveriges mest uppskattade kanal och vi har ett tydligt skifte mellan linjär och digital användning av program, säger Eva Hamilton.

– Om det är någonsin som jag känt att jag är färdig så är det nu. Och jag tycker att jag ska välja det själv. Nu får någon annan som är modig, stark och förändringslysten ta SVT vidare.

Var det ett snabbt beslut att lämna?

– Nej, sådana här beslut ska inte vara snabba. Jag har funderat på detta ett tag, men jag har varit angelägen om att få till stånd sändningstillståndet, finansieringen och förstärkningen av de regionala nyheterna.

Eva Hamilton ska jobba kvar till dess att en ersättare är på plats. Troligtvis blir det någon gång i november som senast.

– Jag ska jobba ända in i kaklet. Företag får inte stanna upp under ledarskiften – och framför allt inte medieföretag.

Eva Hamilton är framför allt nöjd med det stora förtroende som SVT har lyckats bygga upp.

– Om folk börjar misstro SVT så är det farligt. Jag är också otroligt nöjd med att SVT, i ett läge där det finns hundratals kanaler och hundratals digitala kanaler, har en så pass stark position – också vad gäller påverkan på samhällsdebatten.

Hon fortsätter:

– Det här låter verkligen som en avgående vd, men vi har också en otrolig personal på det här stället.

Vad har varit svårast under dina åtta år?

– Det var att säga upp 400 medarbetare under 2008. Det var utmärkta människor som hade gjort sitt bästa som fick gå. Sådant är varje vd:s svåraste uppgift. Men samtidigt öppnade omorganisationen upp SVT och vi kunde ta alla talanger utanför huset i anspråk. Det vitaliserade hela programutbudet.

Vad ska du göra efter SVT?

– Jag kommer inte att pensionera mig, utan jag vill jobba så länge jag kan. Jag tycker att det är roligt och lärande att jobba. Min värsta mardröm är att stelna som tänkande människa.

Blir du kvar inom mediebranschen?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppar ut i en okänd framtid.

Vem vill du se som ersättare?

– Det tänker jag aldrig någonsin spekulera om.

LÄS OCKSÅ:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.