Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Hon blir formatchef på TV4

Publicerad: 1 Oktober 2010, 03:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:37

TV4:s Cahtrine Wiernik ska jaga de bästa formaten på en allt tuffare internationell marknad.


Ämnen i artikeln:

TV4

TV4-gruppens exekutiva producent Cathrine Wiernik blir format-ansvarig, en helt ny tjänst på programavdelningen. Hon har ansvar för omvärldsbevakning och köp av internationella format och ska sedan se till att formaten får de bästa förutsättningarna för att förhoppningsvis bli succéer även i Sverige.

– Tv-landskapet blir bara mer och mer beroende av internationella format och alla rycker i samma saker. Därför är det viktigt för oss att bli mer offensiva, synliga och proaktiva för att kunna vara etta på bollen i formatstriden, säger Cathrine Wiernik.

Hon har arbetat som exekutiv producent på TV4 sedan 2004, bland annat för ”Solsidan”, ”Bonde söker fru” och ”Parlamentet”. Dessförinnan hade hon en liknande tjänst på Kanal 5. Hon har även haft ett antal olika produktionsroller på Strix och SVT.

Cathrine Wiernik har tidigare haft omvärldsbevakning som en del av sin tjänst, men nu släpper hon producentansvaret och blir formatansvarig på heltid.

– Vi ska bli smartare och mer träffsäkra beställare genom att bygga ett noggrant underlag, först inför köpet och sen inför produktionen. Alla packar sina luftslott på format-marknaden, så det gäller att se igenom dem när bolagen pressar oss att ta snabba beslut, säger Cathrine Wiernik.

Är det flopparna ”Kändisdjungeln” och ”Dansfeber” som får er att tillsätta en format-ansvarig?

– Nej, det är ingen reaktion på ”Dansfeber”, men med den här tjänsten är ett sätt att minska risken för förhastade beslut.

Innebär din tjänst att TV4 ska lägga en större andel av budgeten på format framöver?

– Nej, det påverkar inte budgeten.  Vi är bara alltid ute efter att beställa de bästa programmen oavsett om de är internationella eller svenska originalidéer.

Vad står först på din agenda?

– Just nu är jag mitt uppe i inför-MIP-hysterin. Vi åker dit på söndag, men allt fler distributörer vill göra avslut innan mässan så det att hålla sig på tårna för att se till att godbitarna inte försvinner. Sen arbetar jag också med att sätta ram för hur min roll ska fungera.

Synnöve Almer


Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.